Burse - Fonduri mutuale

Nelinişte pe pieţele bursiere americane. Radu Puiu, XTB: Indicele VIX, instrumentul de măsurare a ”fricii” pe burse, a crescut până la 23,73 de puncte, maximul ultimelor două luni

Nelinişte pe pieţele bursiere americane. Radu Puiu, XTB: Indicele VIX, instrumentul de măsurare a ”fricii” pe burse, a crescut până la 23,73 de puncte, maximul ultimelor două luni

Autor: Cristina Bellu

12.05.2021, 14:18 1090

Pieţele de capital din SUA au marcat o evoluţie extrem de volatilă în prima jumătate a săptămânii astfel că performanţa a doi dintre cei trei indici majori ai bursei, respectiv S&P 500 şi Dow Jones, a avut de suferit, chiar dacă au început săptămâna într-o manieră extrem de optimistă, reuşind să marcheze noi maxime istorice intraday, arată într-o analiză de piaţă Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.

Marţi, indicele Dow Jones a pierdut 473 de puncte, aproximativ 1,4%, marcând cea mai slabă performanţă din februarie, iar cotaţia S&P 500 a scăzut cu 0,9%, dar a evitat înregistrarea unei a doua deprecieri consecutive de 1% după scăderea înregistrată cu o zi înainte.

“Aceste pierderi ar putea fi justificate şi de o potenţială marcare a profitului după secvenţe de creştere importante pe pieţele americane. În plus, datele dezamăgitoare raportate la sfârşitul săptămânii anterioare pe piaţa forţei de muncă este posibil să fi fost reinterpretate în weekend, o parte dintre investitori schimbându-şi opinia cu privire la caracterul datelor”, spune Radu Puiu.

Raportul NFP de vineri a adus o creştere a locurilor de muncă cu 266.000 în aprilie, valoare mult mai dezamăgitoare decât prognoza mediană de  peste 978.000. La prima vedere, rezultatul susţine abordarea de aşteptare a Fed în privinţa politicii monetare, arătând că redresarea economică dă în continuare semne de ezitare.

Totuşi, rezultatul ar putea fi interpretat şi drept un potenţial semnal al unei divergenţe majore între evoluţia pieţelor de capital şi starea economiei, cele două părând în anumite momente fiind total deconectate, apreciază Radu Puiu în analiza de piaţă.

Nivelul ridicat de agitaţie din pieţe a fost confirmat de indicele de volatilitate VIX, evaluat de CBOE, care reprezintă un instrument de măsurare a ”fricii” pe pieţe prin intermediul preţurilor opţiunilor pe S&P 500. Acesta a crescut până la 23,73 de puncte, un nivel care nu a mai fost atins de două luni.

“Vânzarea activelor riscante continuă şi în această dimineaţă. Principala cauză pare a fi un nou val de îngrijorări legate de inflaţie, care ar putea pune presiune asupra Rezervei Federale să majoreze ratele dobânzilor sau să înăsprească condiţiile de politică monetară mai rapid decât estimase anterior”, spune Radu Puiu.

Un raport important despre inflaţia din SUA va fi publicat astăzi.  Se preconizează că Indicele Preţurilor de Consum (ICP) pentru aprilie va creşte cu 0,2% faţă de luna precedentă, ducând la o rată anuală de creştere de 3,6%, potrivit estimărilor Dow Jones. O astfel de valoare ar reprezenta cel mai alert ritm de apreciere din septembrie 2011.

“Deşi investitorii par a fi tot mai îngrijoraţi de ameninţarea inflaţiei, Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că orice creştere a inflaţiei ar trebui să fie tranzitorie, neexistând motive de teamă pentru moment. În plus, Fed pare să sugereze că o mare parte din creşterea aşteptată a inflaţiei este de fapt doar o urmare a „efectelor de bază”, având în vedere preţurile mai mici înregistrate în urmă cu un an pe fondul pandemiei”, completează Radu Puiu.

El apreciază că, deşi prezenţa efectelor de bază există, presiunile inflaţioniste ar putea continua şi în lunile de vară, pe măsură ce tot mai multe state vor relaxa restricţiile şi va începe sezonul concediilor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: