Burse - Fonduri mutuale

Nemţii de la PCC au avut nevoie de protecţia jandarmilor ca să intre la AGA la Oltchim. Roibu a pierdut funcţia de preşedinte

Nemţii de la PCC, au avut nevoie de protecţia jandarmilor ca să intre la AGA la Oltchim. Roibu a pierdut funcţia de preşedinte

Autor: Adrian Cojocar

30.08.2011, 18:34 1865

Astăzi a avut loc adunarea generală la combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), în cadrul căreia acţionarii societăţii au avut de luat unele dintre cele mai importante decizii în ceea ce priveşte viitorul combinatului vâlcean aflat într-o situaţie financiară foarte dificilă.

Pe ordinea de zi a adunării s-a aflat o propunere de separare a funcţiilor de director general şi preşedinte, ambele deţinute anterior de Constantin Roibu, care a fost aprobată astfel că Roibu a pierdut funcţia de preşedinte al companiei dar rămâne în continuare director general la Oltchim. Acţionarii au mai aprobat contractarea unor credite în valoare de 250 mil. euro pentru capital de lucru şi investiţii.

Tensiunea de la AGA a fost dublată de un protest din partea a circa 400 de salariaţi ai Oltchim care au pichetat Pavilionul principal al unităţii şi care a blocat practic intrarea la adunarea generală. Ei au cerut retragerea din acţionariat a nemţilor de la PCC, acţionarul minoritar al companiei, cu circa 18,2% din acţiuni.

Potrivit sindicaliştilor de la Oltchim, grupul PCC este principalul răspunzător pentru întârzierea peste măsură a capitalizării companiei şi a reluării activităţii de producţie integrată cu platforma de la Arpechim, aceştia atacând în instanţă aproape toate deciziile luate de acţionari în ultimii ani.

Reprezentatul PCC la AGA de la Oltchim a avut nevoie de protecţia jandarmilor pentru a intra în clădirea unde se ţinea adunarea generală din cauza busculadei create de protestatari în incinta combinatului.

"A fost necesară intervenţia jandarmilor care au oprit această busculadă. Din ce am văzut eu reprezentantul (n.r. al PCC) în cauză nu a fost lovit, iar ulterior a intrat în clădire printr-o intrare laterală. Rămânem la faţa locului pentru a preîntâmpina alte acte de violenţă. Salariaţii au fost dispersaţi la intrarea principală în clădire a pavilionului unităţii şi la cele două intrări laterale ale acesteia", a declarat Cosmin Iordache purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, citat de Mediafax.

Sindicaliştii Oltchim au decis să protesteze împotriva acţionarului minoritar PCC, care nu are reprezentanţi în consiliul de administraţie, şi nu împotriva conducerii societăţii, care a decis recent să trimită în luna septembrie 1.161 de salariaţi în şomaj tehnic, respectiv o treime din totalul salariaţilor, din cauza lipsei de capital de lucru.

Oltchim a înregistrat în ultimii trei ani pierderi anuale de peste 200 mil. lei, şi în primele şase luni din 2011 a consemnat un rezultat negativ de 70,3 mil. lei, în ciuda majorării vânzărilor cu 69%, la 915,2 mil. lei (217 mil. euro).

În timp ce Constantin Roibu, care conduce combinatul de peste 20 de ani, şi Sindicatul Liber Oltchim cred că PCC este răspunzător pentru situaţia financiară a companiei, reprezentanţii grupului german dau vina pe managementul defectuos al lui Roibu şi i-au cerut acestuia să se retragă necondiţionat de la conducerea Oltchim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO