Burse - Fonduri mutuale

Nici comisioanele mici nu mai aduc investitorii in fonduri

Nici comisioanele mici nu mai aduc investitorii in fonduri

Click pentru imaginea intreaga

28.08.2008, 19:10 22

Ieftinirea fondurilor de investitii, cauzata de reducerea comisioanelor de administrare si de corectiile bursiere, nu a impresionat investitorii care se uita in primul rand la randament, pe o piata in declin de mai bine de un an.
Sub presiunea corectiilor bursiere, administratorii de fonduri au redus vizibil comisioanele de administrare in incercarea de a conserva castigurile investitorilor intrate pe o continua panta descendenta. In ultimul an, castigurile investitorilor au fost drastic lovite de corectii, astfel ca reducerea costurilor vine ca o masura de amortizare a pierderilor.
"In contextul corectiilor agresive ale Bursei din acest an, am considerat ca reducerea comisioanelor de administrare pana la sfarsitul anului va veni in sprijinul investitorilor ale caror plasamente au pierdut din valoare. Nu ne asteptam la o revenire a pietei pana la sfarsitul anului", a spus Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare Star Asset Management.
Recent, societatea a redus la 0,2% comisioanele lunare de administrare pentru cele doua fonduri din portofoliu, Star Next si Star Focus, pana la sfarsitul anului. Astfel, administratorul a prelungit perioada de reduceri cu inca patru luni, in conditiile in care incepand din luna iunie operase reducerea comisionului de administrare la 0,2% pana la sfarsitul lunii august.
"Nu cred ca exista investitori multumiti in acest moment pe piata de capital. Administratorilor de fonduri le este foarte greu sa gaseasca solutii prin care sa poata proteja investitorii de corectii. Reducerea comisioanelor de administrare poate fi o solutie prin care administratorii mai pot reduce din impactul negativ al corectiilor", a continuat Danescu. KD Investments a fost un alt administrator care a decis reducerea comisionului de administrare doar pentru luna mai de la 0,75% la 0,5% in cazul fondului de actiuni KD Maximus, si de la 0,4% la 0,25% pentru fondul de plasamente diversificate KD Optimus. Lista se completeaza cu Target Asset Management care inca de anul trecut a redus comisionul de administrare de la 0,3 la 0,1% la fondul de obligatiuni Fortuna Gold.
"Anul trecut am redus comisionul lunar de administrare de la 0,3% la 0,1% in cazul fondului de obligatiuni Fortuna Gold, pentru a veni in sprijinul investitorilor care trec de la fondul diversificat Fortuna Classic la fondul de obligatiuni", a spus Serban Nascu, vicepresedintele societatii de administrare Target. Masura de protectie destinata investitorilor, reducerea comisioanelor de administrare a starnit reactii timide din partea investitorilor, acestia fiind prea putin atrasi de cat de ieftin este un fond mutual ci mai ales de cat de profitabil este, spun administratorii.
"Chiar daca piata actiunilor este afectata de corectii, investitorii inca se uita la randamente cand aleg sa investeasca in fonduri. Pretul unitatilor de fond a ajuns in acest moment foarte jos, insa investitorii nu se ingramadesc sa cumpere. Investitorii prefera sa cumpere atunci cand preturile cresc, nu cand scad. Este un comportament anormal care denota lipsa unei culturi investitionale", spune Dorin Danescu.
"Pot spune ca investitorii se uita prea putin la comisioane cat la randamentul fondului. Pentru a convinge un client sa investeaca in fonduri trebuie sa ii argumentezi ca fondurile mutuale sunt o investitie profitabila", considera Nascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO