Burse - Fonduri mutuale

Nilas: "Corectia a fost prea abrupta si nu a lasat drept la replica"

22.10.2007, 19:50 9

Indicele reprezentativ al pietei romanesti de capital a cazut cu 2,72%, aceasta fiind si cea mai serioasa corectie de vineri pe vreun indice european. Pasul inapoi este unul brusc, variatia negativa fiind cea mai puternica din ultimele doua luni si vine dupa o perioada cu volume de tranzactionare caracterizate de brokeri drept "mediocre". Si vineri rulajele pe piata reglementata a actiunilor au depasit cu greu pragul de 10 milioane de euro.
Cele trei blue-chips-uri, actiuni nelipsite din portofoliul oricarui investitor institutional strain, s-au prabusit pur si simplu pe finalul sedintei pe o lichiditate de peste 2 milioane de euro fiecare. "A fost vorba, cel mai probabil, de o lichidare a unui investitor institutional pe pozitiile pe care le detinea. Inchiderea a fost mult mai jos decat media zilnica si scaderile au venit exact pe com-paniile preferate de straini", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
Corectia inregistrata de indicele BET este cea mai serioasa de la mijlocul lunii august incoace, iar brokerii apreciaza ca aceasta a fost "fortata" pe final. De aceea, in zilele ce vor urma se asteapta si reveniri din partea actiunilor lichide ale pietei.
"In urmatoarele sedinte ma astept ca actiunile care au pierdut serios pe inchidere sa recupereze, iar piata sa se stabilizeze. Corectia a fost prea abrupta si nu a lasat drept la replica cumparatorilor", spune Rares Nilas.
La cateva ore de la inchiderea de la noi, piata americana s-a deschis si ea pe minus, iar pana la final indicele de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average, a pierdut peste 2,6%, ceea ce se traduce prin cea mai rea performanta din ultimele doua luni. Indicele a fost tras in jos de actiunile bancilor, influentate negativ de revenirea in piata a temerilor referitoare la creditul ipotecar. La Bucuresti, in afara de volatilitate ridicata pe blue-chips-urile pietei, restul actiunilor si-au pastrat "comportamentul" din ultimele saptamani cu variatii mici si rulaje modeste. Societatile de investitii financiare nu au intrat in spirala scaderilor puternice, dar au pierdut si ele in medie 1,9%.
"De ceva vreme nu au existat volume mari in ceea ce priveste cererea de actiuni, de aceea cred ca s-a fortat piata pe inchiderea de sedinta. Faptul ca au scazut actiunile preferate de straini reprezinta un amanunt ingrijorator si pentru sedintele urmatoare", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Segmentul RASDAQ a suferit si el de pe urma agitatiei de pe piata principala, indicele RASDAQ-C corectandu-se cu peste 1,6%, cel mai mult in ultimele 30 de sedinte de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO