Burse - Fonduri mutuale

NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii au încasat principalul de 180 mil. lei şi dobânzi de circa 6 mil. lei dintr-un împrumut al Băncii Internaţionale de Investiţii din 2021 ajuns recent la scadenţă

NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii au încasat...

Autor: Liviu Popescu

29.03.2023, 07:30 945

Banca Internaţională de Investiţii (IIB), instituţie financiară care are Rusia ca cel mai mare acţionar, însă pe listă şi state precum România, Bulgaria, Cuba, Cehia, Mongolia, şi-a onorat obligaţiile de plată - principal şi cupoane - pentru o emisiune de obligaţiuni de 190 mil. lei emisă în 2021 şi care a fost subscriscă în proporţie de 93% de patru fonduri de pensii private Pilon II din România.

Astfel, NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii au încasat pe 24 martie 2023 atât principalul, adică in­ves­tiţia iniţială de circa 180 mil. lei în emisiunea de obligaţiuni, cât şi dobân­zile aferente, aproximativ 6 mil. lei, potrivit informaţiilor obţinute de ZF.

Fondurile P2 îşi reduc treptat expunerea pe bondurile emise de IIB, prin ajungerea acestora la scadenţă şi fără a fi nevoite să vândă, în contextul în care în toamnă lui 2022 a ajuns la scadenţă o emisiune de 500 mil. lei, la care NN Pensii, BCR Pensii şi BRD Pensii aveau 216 mil. lei.

Cu alte cuvinte IIB, în pofida afirmaţiilor politice că România intenţionează să se retragă, dar şi în pofida retrogradării din partea unor agenţii de rating pe fondul tensiunilor date de războiul din Ucraina, îşi onorează plăţile către deţinătorii de obligaţiuni.

„În ciuda deciziilor strict politice de ieşire din acţionariat ale unor state membre UE, printre care şi România, IIB şi-a onorat toate scandenţele bondurilor emise până în prezent“, spune un analist. În portofoliile fondurilor P2 mai sunt emisiune de obligaţiuni emise de IIB, următoarea având scadenţa în toamna acestui an.

Cea mai mare expunere ca şi valoare pentru emisiunea încheiată zilele trecute o avea NN Pensii, respectiv 80,6 mil. lei, adică 0,23% din activul fondului la ianuarie 2023, cele mai recente date. Ca şi procent din activul fondului BRD Pensii avea cea mai mare deţinere, respectiv 30,4 mil. lei, adică 0,7%.

Finanţarea de 190 milioane de lei emisă pe 24 martie 2021 şi scadentă pe 24 martie 2023 a avut o dobândă anuală formată din nivelul Robor la trei luni plus o marjă de 0,65 puncte procentuale, aşadar o dobândă care a variat de la 2,3% pe an la debut la 7,6% în ultima perioadă.

În septembrie 2022 agenţia de rating Standard & Poor’s a retrogradat IIB de la BBB plus la BBB minus cu perspectivă negativă. Fitch şi-a retras ratingul la IIB în primăvara lui 2022. Acelaşi rating, de BBB-, îl acordă S&P şi economiei României însă cu perspectivă stabilă, potrivit unui comunicat de la jumătatea lunii octombrie. Pe de altă parte Fitch a îmbunătăţit săptămâna trecută perspectiva de rating de ţară pentru România de la negativ la stabil.

Circa 8 milioane de participanţi sunt înscrişi în evidenţele P2 dar aproximativ 4 milioane sunt contributori activi, diferenţa fiind dată de fluctuaţia locurilor de muncă. La finele lunii februarie Pilonul II avea active record de 101,4 mld. lei.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 1,2 mld. lei (240 mil. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în februarie 2023, arată datele agregate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO