Burse - Fonduri mutuale

Noul regulament al fondurilor a intrat pe ultima suta de metri

01.08.2008, 18:58 10

Noul regulament al fondurilor mutuale a intrat in faza finala de dezbateri ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), dupa aproape doi ani de la primele propuneri inaintate de administratori.
"Modificarea Regulamentului 15 din 2004 este in faza finala de dezbateri. Nu putem spune exact momentul in care va fi aprobat pentru ca am primit un numar mare de propuneri de la administratorii de fonduri, care necesita timp pentru a fi analizate", a declarat pentru Ziarul Financiar Sava Claudia, membru al CNVM.
La inceputul lunii februarie, Comisia a supus opiniei publice timp de aproape trei saptamani proiectul de modificare a Regulamentului 15 din 2004, care stabileste modul de functionare al fondurilor de investitii si societatilor de administrare a investitiilor. Principalele modificari facute de Comisie aveau in vedere materialele publicitare, distributia unitatilor de fond, fondurile de investitii imobiliare si modul de calcul al activului unitar. Proiectul de Regulament este supus atentiei Comisiei incepand de la mijlocul lunii iulie.
"Propunerile de modificare a regulamentului actual inaintate de administratori se inscriu in spiritul alinierii cu reglementarile europene. Ma astept ca in luna septembrie sa fie aprobata varianta modificata", a spus Adrian Tudose, directorul executiv al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Administratorii fondurilor de investitii prin intermediul AAF au demarat eforturile de corelare a legislatiei cu evolutia industriei fondurilor mutuale in urma cu aproape doi ani, motivand ca versiunea actuala a Regulamentului 15/2004 franeaza ritmul de dezvoltare al pietei. In ultimii trei ani, rimul anual de crestere al activelor fondurilor deschise de investitii nu a depasit 87%, cu un minim de 50,7% atins in 2007. In comparatie, fondurile mutuale bulgare si-au triplat activele in fiecare din ultimii trei ani.
Probleme vechi in industria fondurilor mutuale cu un impact negativ atat asupra investitorilor (modul de calcul al activului unitar, inregistrarea dividentelor si actiunilor gratuite in activul fondului), cat si asupra administratorilor (interzicerea distributiei unitatilor de fond prin agenti sau prin internet, lipsa de reglementari clare si explicite despre modul de functionare a fondurilor de investitii imobiliare) si-ar putea gasi rezolvare prin modificarea Regulamentului 15 din 2004.
Modificarile aduse de Comisie vor trebui sa ia in calcul si noul sistem de clasificare a fondurilor mutuale - European Fund Classification (EFC) lansat de Asociatia Europeana a Administratorilor de Fonduri (EFAMA).
Pentru a creste transparenta si pentru a veni in sprijinul administratorilor si a investitorilor, EFAMA a coborat pragul de expunere a fondurilor de actiuni de la 90% din active pe piata actiunilor pana la 85%. Modificari importante au survenit si in structura fondurilor de obligatiuni si a celor monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO