Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica încheie un nou acord cu canadienii de la SNC-Lavalin pentru retehnologizarea Unităţii 1 CNE de la Cernavodă, prin care se extinde durata de funcţionare a reactorului cu încă 30 de ani

Nuclearelectrica încheie un nou acord cu canadienii de...

Autor: Cristina Bellu

07.03.2023, 14:33 1979

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, anunţă avansarea proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 a CNE Cernavoda prin selectarea companiei Candu Energy Inc., membra a Grupului SNC-Lavalin (TSX: SNC), pentru a efectua lucrari suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU® al unităţii, potrivit unui raport publicat marţi la Bursa de Valori Bucureşti.

În cadrul acordului pe doi ani, in valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lunga durata si de inginerie front-end, in vederea pregatirii viitorului proiect de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda, care va prelungi durata de functionare a reactorului Unitatii 1 cu inca 30 de ani, pana in 2060.

"Retehnologizarea Unitatii 1 face parte din angajamentul Nuclearelectrica de a contribui la reenergizarea Romaniei prin energie curata, cu costuri reduse si disponibilitate 24/7", spune Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

Personalul specializat din cadrul diviziei nucleare canadiene a SNC-Lavalin va efectua lucrarile de inginerie de proiectare si achizitie necesare pentru modificările de proiectare si recomandarile rezultate in urma evaluarii starii de functionare pe care compania a finalizat-o recent impreuna cu Ansaldo Nucleare,  ca parte a retehnologizarii Unitatii 1.

În cadrul proiectului, SNC-Lavalin va lucra cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasica a centralei. Alte organizatii partenere Sargent and Lundy, CITON si GE (General Electric) Steam Power, vor furniza servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unitatii 1.

"Suntem dornici sa avansam proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, care va oferi Romaniei inca 30 de ani de energie curata in banda. Mai mult, prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 va continua sa aduca multiple beneficii pentru Romania: pastrarea locurilor de munca de inalta calitate, precum si crearea de noi locuri de munca, investitii in comunitate, o contributie importanta la bugetul local si al statului, precum si proiecte pentru lantul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare." adaugă Cosmin Ghita.

SNC-Lavalin este singura organizatie care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU de pana acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington si Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) si Argentina (Embalse).

"Aceasta prelungire a duratei de viata va oferi multor generatii viitoare de romani securitate energetica, energie eficienta din punct de vedere al costurilor si va permite Romaniei sa beneficieze in continuare de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu peste 10 milioane de tone pe an, pe care reactoarele CANDU de la Cernavoda au realizat-o", a comentat Ian L. Edwards, presedinte si director general al SNC-Lavalin.

Incepand cu anul 2029, prin retehnologizarea Unitatii 1, in SEN (Sistemul Energetic National) vor fi livrati anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curata, accesibila, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de inca 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalata de 700 MW, a fost pusa in functiune in 1996 si a livrat, pana in prezent, 133 milioane MWh, reprezentand 9% din consumul national, pe o perioada de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a impiedicat eliberarea in atmosfera a 130 de milioane de tone de CO2.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO