Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica vrea să renunţe la Tarniţa şi cablul submarin

Nuclearelectrica vrea să renunţe la Tarniţa şi cablul...

Autor: Radu Bostan

31.03.2015, 00:04 1286
Producătorul de energie Nuclear­elec­trica (simbol bursier SNN) va cere acţionarilor să aprobe retragerea din proiectele hidro­cen­tralei de pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti şi cablului submarin până în Turcia, pentru a canaliza fondurile şi aşa limitate ale companiei către investiţii mai importante, cum ar fi extinderea centralei de la Cernavodă.

La iniţiativa acţionarului majoritar, statul, Nuclearelectrica a fost cooptată în companiile de proiect pentru hidrocentrala Tarniţa, o investiţie evaluată la peste un miliard de euro, şi pentru cablul submarin Constanţa-Turcia, care ar urma să coste jumătate de miliard de euro. Producătorul de energie ar fi trebuit să contribuie financiar la capitalul acestor vehicule de investiţii cu circa 4 milioane de euro, în primă fază, sumă din care s-ar fi acoperit probabil studiile de fezabilitate.

Însă de la hotărârea acţionarilor prin care s-a decis implicarea în proiecte a trecut mai bine de un an, timp în care compania nu a contribuit la capital, operaţiunea fiind blocată sistematic de către Fondul Proprietatea (FP), cel mai semnificativ acţionar minoritar. Cum vala­bilitatea hotărârii a expirat, Nuclear­elec­trica va cere acţionarilor să renunţe la proiect.

„Pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale SNN, alocarea de resurse tre­buie făcută, cu prioritate, corelat cu posibi­li­tăţile financiare ale SNN, pe două coor­donate majore: proiectele de investiţii care ţin de obiec­tul principal de activitate al SNN, res­pec­tiv producerea de energie elec­trică utilizând teh­nologia nucleară şi diversi­fi­carea porto­fo­liului de activităţi prin parti­ci­pa­rea la proiecte în domenii conexe/comple­men­tare obiectului prin­cipal de activitate al SNN, care să gene­reze randamente pe termen scurt“, se arată într-o notă pe care acţionarii o vor discuta în adunarea generală din 29 aprilie.

Ambele proiecte au un orizont foarte lung de realizare, de aproape un deceniu în cazul Tarniţa.

Conducerea companiei mai subliniază nevoia de a identifica obiectivele de investiţii care se impun a fi promovate şi prioritizarea pe termen lung într-o maniera realistă, corelat cu posibilităţile SNN de a aloca resursele tehnice, umane şi financiare necesare“.

Nuclearelectrica a încheiat anul trecut cu un profit în scădere cu aproape 70% faţă de anul 2013, iar pentru acest an se aşteaptă la o nouă reducere a câştigului, până la 30 milioane de lei. Acţiunile SNN au scăzut ieri pe bursă cu 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO