Fondurile mutuale aveau plasamente de 4,545 miliarde de lei (1 mld. euro) în depozite bancare la finalul lunii iunie, reprezentând 30% din activele totale, în condiţiile în care mare parte din intrările atrase de la investitori în ultimii ani au fost alimentate de intenţia acestora de a găsi plasamente mai profitabile decât depozitele bancare pentru propriile economii.
Suma mare plasată de fonduri în depozite bancare este motivată de faptul că fondurile cu risc scăzut au atras cele mai mari sume de la investitori, de peste 6 miliarde de lei în ultimul an, iar piaţa locală de instrumente cu venit fix nu oferă suficiente oportunităţi pentru a plasa aceşti bani. Administratorii fondurilor cu risc scăzut sunt nevoiţi să parcheze parte din sumele atrase de la investitori la bănci, până când vor avea loc noi emisiuni de titluri de stat, de obligaţiuni corporative sau de obligaţiuni municipale.
Cele peste 6 miliarde de lei intrate în conturile fondurilor mutuale cu risc scăzut în ultimul an provin în principal de la clienţii băncilor care şi-au mutat parte din economiile din depozite în fonduri mutuale. În acest an, pe bursa de la Bucureşti au avut loc doar două emisiuni de obligaţiuni corporative în valoare de 800 de milioane de lei.
„Există un decalaj mare între cererea de obligaţiuni corporative şi titluri de stat din partea administratorilor de fonduri şi oferta din piaţă. Marea problemă este că nu există suficiente emisiuni de obligaţiuni din partea companiilor şi nici a municipalităţilor. Astfel că suntem nevoiţi fie să apelăm la plasamentele în depozitele bancare fie să ieşim pe pieţele externe pentru a investi în obligaţiuni corporative”, a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale cu active în gestiune de 7,1 miliarde de lei.
Dacă dobânzile pentru economiile plasate de populaţie în depozite bancare au scăzut până sub pragul de 3% pe an, în cazul fondurilor mutuale, graţie dimensiunii mari a activelor, de ordinul a câteva miliarde de lei, dobânzile obţinute la depozitela bancare sunt mai mari. Astfel, fondurile cu risc scăzut au raportat randamente în ultimul an peste dobânzile bancare, respectiv de circa 6%.
Expunerea fondurilor mutuale pe depozite bancare a crescut cu 1,5 miliarde de lei în ultimul an (30 iunie 2013 -30 iunie 2014).
Cele mai mari investiţii ale fondurilor mutuale erau la 30 iunie obligaţiunile emise de statele membre UE care au atras aproape 5,1 miliarde de lei din activele de 15,381 miliarde de lei ale fondurilor, potrivit raportului semestrial pe piaţa de capital emis de ASF.
Fondurile mutuale au cumpărat obligaţiuni emise de Polonia, Ungaria, Slovenia, Croaţia. În ultimul an, ponderea obligaţiunilor străine a crescut cu peste un miliard de lei. În acţiuni ale companiilor listate la bursa din Bucureşti, fondurile mutuale au plasate 309 milioane de lei, adică 2% din active. În ultimul an, ponderea acţiunilor în portofoliile fondurilor mutuale a crescut cu 92 milioane de lei.