Burse - Fonduri mutuale

Obligaţiunile de 650 mil. lei vândute de CEC Bank în decembrie intră la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti pe 17 februarie

Obligaţiunile de 650 mil. lei vândute de CEC Bank în...

Autor: Tibi Oprea

06.02.2023, 00:00 890

Pe 17 februarie intră la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti emisiunea inaugurală de obligaţiuni eligibile MREL în valoare de 650 de milioane de lei, spun surse ale ZF. CEC Bank a obţinut la sfârşitul lunii decembrie aprobarea din partea Bursei de Valori de la Luxemburg pentru prospectul multianual de emisiuni de obligaţiuni şi a plasat cu succes primele tranşe, prin intermediul unui plasament privat către investitori profesionali, în lei şi euro, cu o valoare cumulată de 656,6 milioane de lei.

Plasamentul privat realizat a fost subscris de instituţii şi companii financiare şi nefinanciare şi a fost structurat pe două tranşe. Atât tranşa în euro, în valoare de 97,3 mil. euro, cât şi tranşa în lei, în valoare de 175,35 mil. lei, au o maturitate de trei ani. Obligaţiunile emise sunt de tip senior nepreferenţiale, iar valoarea cumulată a celor două tranşe este cu aproximativ 11% mai mult decât ţinta pe care banca o avea în vedere pentru aceasta operaţiune.

„După 3 ani de creştere şi modernizare, CEC Bank a atras cu succes finanţare privată, prin intermediul pieţelor de capital. Astfel, putem continua strategia de transformare a CEC Bank într-o bancă modernă şi agilă”, spune Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank. Şi alte bănci fac emisiuni de obligaţiuni pentru îndeplinirea cerinţelor minime de fonduri proprii MREL (Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities). Standardele europene prevăd ca băncile să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, care nu se pot realiza din depozitele constituite de clienţi, garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

În cadrul prospectului aprobat, CEC Bank poate emite obligaţiuni de mai multe tipuri (senioare negarantate, subordonate sau obligaţiuni eligibile pentru cerinţa minimă de fonduri proprii şi pasive eligibile), în limita unui plafon de 600 milioane euro (sau echivalent în alte monede), pe perioade cuprinse între 2 şi 10 ani. Această emisiune inaugurală reprezintă un prim pas în pregătirea unor emisiuni mai ample, inclusiv cu participarea investitorilor internaţionali, care urmează a fi lansate începând cu anul 2023 şi ulterior listate pe pieţe reglementate. Raiffeisen Bank România, prin divizia de Investment Banking, a intermediat tranzacţia prin care obligaţiunile emise de CEC Bank au fost oferite investitorilor profesionali.

„Suntem bucuroşi să putem contribui la dezvoltarea pieţei de capital şi a intermedierii financiare în România, dincolo de activitatea proprie de creditare. Am folosit expertiza noastră de piaţa de capital, recunoscută în domeniul obligaţiunilor cât şi experienţa acumulată în propriile emisiuni de acest gen, ca să susţinem şi alţi participanţi la piaţă, bănci de importanţa sistemică precum CEC Bank, în obţinerea finanţărilor eligibile MREL necesare creşterii activităţi”, spune Mihail Ion, Vicepreşedinte Raiffeisen Bank. Pentru întregul program de obligaţiuni, CEC Bank beneficiază de suport din partea unui consorţiu format din bănci internaţionale, cu asistenţă juridică din partea caselor de avocatură Dentons şi Clifford Chance, prin birourile locale.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO