Burse - Fonduri mutuale

Oltchim a preluat petrochimia de la Arpechim cu 13 mil. €

Oltchim a preluat petrochimia de la Arpechim cu 13 mil. €
20.12.2009, 23:10 92

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, una dintreprincipalele companii care se mai afla in portofoliul statului, asemnat vineri cu Petrom (SNP) acordul privind preluareaactivitatilor de petrochimie de la rafinaria Arpechim, pentru 13mil. euro, potrivit unui anunt trimis Bursei de Valori.

Tranzactia include activele fixe, stocurile de hidrocarburi sicelelalte active circulante aferente activitatii de petrochimie,precum si 560 de angajati care vor trece de la Petrom laOltchim.

In plus, Oltchim a mai obtinut reesalonarea datoriilor istoricepe care le are la Petrom, in valoare de 112,4 mil. lei (26,5 mil.euro), pe o perioada de trei ani, cu plata trimestrial.

Tranzactia vine dupa doi ani de negocieri, care s-au finalizatvineri dupa amiaza, cu putin timp inainte de anuntul tranzactiei(initial, conferinta de presa fusese convocata de Oltchim pentruora 13:00, dar negocierile derulate pe ultima suta de metri auamanat anuntul oficial pana la ora 18:30).

Principalul obstacol in incheierea tranzactiei il reprezentaobtinerea de catre Oltchim a finantarii necesare, in conditiile incare garantia de stat in valoare de 50 mil. euro obtinuta de laEximbank in acest scop a intrat sub lupa Comisiei Europene, fiindnecesar acordul institutiei.

"Banii au fost imprumutati de la un consortiu de banci faragarantii de stat si fara ajutorul statului. De fapt, este ogarantie bancara semnata in luna decembrie si deschisa in favoareaPetrom de la BRD-SocGen. Am imprumutat banii la dobanda pietei, iarcreditul este pe un an", a afirmat Constantin Roibu, presedinteleOltchim. El a adaugat ca imprumutul este garantat cu contracte deexport ale produselor combinatului chimic.

Oltchim este una dintre cele mai indatorate companii dinRomania, avand la finele lunii septembrie datorii totale de circa430 mil. euro, mai mari decat valoarea contabila a activelor.Compania a inregistrat pierderi tot mai mari in ultimii doi ani, inconditiile in care Petrom a sistat livrarile de materie prima de laArpechim la finele lui 2008 din cauza facturilor neplatite de catreOltchim.

Roibu spera insa ca Oltchim sa treaca pe profit anul viitor, caurmare a preluarii instalatiilor de petrochimie de la Petrom, carear urma sa fie repornite in luna martie. El a mai spus ca Oltchimare nevoie de credite de 424 mil. euro pentru retehnologizare.

Reprezentantii grupului german PCC, care detine 12% din Oltchim,considera ca tranzactia cu Petrom ar putea "pune in pericol insasiexistenta combinatului" din cauza ca societatea nu este in pozitiade a efectua achizitii sau investitii majore fara o restructurareprealabila, potrivit Mediafax. Ei s-au opus de la inceput preluariiactivelor de la Arpechim, aflandu-se in conflict deschis cuconducerea Oltchim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO