Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom a semnat un acord pentru achiziţionarea mai multor parcuri fotovoltaice în judeţul Teleorman, cu o putere instalată de circa 710 MW. Finalizarea tranzacţiei, prognozată pentru T2/2024

OMV Petrom a semnat un acord pentru achiziţionarea mai...

Autor: Eduard Ivanovici

29.06.2023, 10:55 918

OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, a semnat un acord pentru achiziţionarea mai multor proiecte privind construcţia de parcuri fotovoltaice în judeţul Teleorman. Proiectele sunt dezvoltate de compania daneză Jantzen Renewables ApS, iar finalizarea tranzacţiei este estimată pentru trimestrul al doilea al anului viitor, când proiectele vor ajunge la stadiul „gata de construit”, conform unui comunicat de presă.

Puterea instalată a acestor parcuri fotovoltaice va fi de aproximativ 710 MW. Parcurile fotovoltaice se vor număra printre cele mai semnificative proiecte de acest tip din Europa de Sud-Est, putând alimenta echivalentul consumului anual a aproximativ 280.000 gospodării din România.

„Această achiziţie vine în sprijinul realizării obiectivului strategic al OMV Petrom, de a avea o capacitate instalată de energie regenerabilă de cel puţin 1 GW, până în 2030, inclusiv prin parteneriate. În plus, ne permite să răspundem adecvat cererii din ce în ce mai mari pentru energie verde, contribuind totodată la consolidarea securităţii aprovizionării şi a rezilienţei energetice a României”, spune Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de gaze şi energie.

Locaţiile alese pentru parcurile fotovoltaice au potenţial pentru randamente superioare în ceea ce priveşte energia solară, scriu reprezentanţii OMV Petrom. Astfel, producţia estimată pentru 25 de ani de funcţionare este de 23.900 GWh, suficientă pentru a alimenta echivalentul consumului anual a circa 280.000 de gospodării din România. Proiectelor li s-a acordat deja acces la reţeaua naţională de transport al energiei electrice.

„Parcurile fotovoltaice reprezintă un mare salt înainte şi ajută în continuare la deschiderea drumului către un viitor mai verde pentru România. Suntem mândri să dezvoltăm unul dintre cele mai importante proiecte fotovoltaice din Sud-Estul Europei”, adaugă Christian Jantzen, co-fondator şi CEO al Jantzen Renewables.

OMV Petrom a înregistrat vânzări de 9,47 miliarde de lei în T1/2023, cu 20% mai mici faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi un profit net de 1,48 miliarde de lei, minus 15%.

Săptămâna trecută, OMV Petrom şi Romgaz au anunţat decizia istorică de a începe dezvoltarea perimetrului Neptun Deep.  Anterior, compania cu acţionariat majoritar austriac a anunţat descoperirea unor noi resurse în perimetrul Verguleasa din Oltenia şi lângă Târgovişte, respectiv 30 de milioane de barili de petrol, ceea ce la preţurile curente înseamnă zăcăminte cu o valoare de aproximativ 10 miliarde de lei.

Acţiunile SNP se tranzacţionează în creştere cu 18,8% anul acesta, pe un rulaj de 720 de milioane de lei, la o capitalizare de 31 de miliarde de lei, potrivit BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO