Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom a semnat un contract pentru fonduri europene privind dezvoltarea în regiune a unei reţele de puncte de reîncărcare ultra-rapidă pentru maşini electrice. Investiţie de circa 40 mil. euro. Acţiunile, plus 2% la BVB

OMV Petrom a semnat un contract pentru fonduri europene...

Autor: Eduard Ivanovici

27.07.2023, 10:49 2125

Grupul de companii format din OMV Petrom Marketing (OPM), OMV Hungária Ásványolj Kft/ OMV Hungária Kft. (OMV HU) şi OMV Slovensko s.r.o (OMV SK) a primit aprobarea pentru finanţare europeană prin Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) pentru proiectul „Accelerarea reţelei de staţii de reîncărcare ultra rapidă din Centrul şi Estul Europei”, cu susţinerea Ministerului Transportului şi a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Contractul de finanţare a fost semnat de către CINEA şi OPM, coordonator al aplicaţiei, urmând ca fiecare dintre companii să implementeze proiectul în ţările respective.

Investiţia totală în acest proiect este estimată la aproximativ 40 milioane de euro, din care, circa 15 milioane de euro sunt furnizaţi din fonduri europene, prin programul de finanţare Facilitatea Europeană de Conectare (CEF), aproape 5 milioane de euro din valoarea totală reprezintă credit bancar de la Banca Comercială Română, restul finanţării fiind asigurat din surse proprii.

„Prin Strategia 2030 ne-am asumat să contribuim activ la tranziţia energetică, în România şi în regiune. Am început să dezvoltăm soluţii cu emisii reduse şi zero de carbon, pentru care ne propunem să alocăm circa 35% din investiţiile estimate până în 2030, de circa 11 miliarde de euro. Dezvoltarea acestor soluţii deschide oportunităţi de creştere economică în România şi în regiune, prin atragerea de fonduri europene”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom (SNP).

La ora publicării ştirii, acţiunile OMV Petrom se apreciau cu 2% la Bursa de Valori Bucureşti, pe tranzacţii de şapte milioane de lei, la o capitalizare de 34,8 miliarde de lei, conform datelor BVB.

Proiectul vizează instalarea a peste 400 de puncte de reîncărcare ultra-rapidă, fiecare cu o putere instalată de 150 kW, până la finalul anului 2025. Dintre acestea, 328 vor fi instalate în 80 de locaţii din România, 52 de puncte de reîncărcare vor fi instalate în 11 locaţii din Slovacia, iar 28 de puncte vor fi instalate în 7 locaţii din Ungaria. Toate staţiile vor permite reîncărcarea ultra-rapidă a maşinilor electrice, respectiv încărcarea în aproximativ 10-15 minute, în funcţie de capacitatea vehiculelor, pentru o autonomie de funcţionare de 200 km.

La finalul anului 2022, OMV Petrom a anunţat că va deveni prima companie de energie din regiune cu o reţea de staţii electrice în patru ţări din Europa de Sud-Est, dezvoltată împreună cu parteneri din sectorul mobilităţii electrice. La finalul lunii iunie, OMV Petrom avea în staţiile de alimentare Petrom şi OMV din România şi din regiune 150 de puncte de reîncărcare.

„Acest proiect va sprijini tranziţia către o mobilitate decarbonată în Europa. Asigurând o reţea fără întreruperi şi interconectată pentru vehiculele electrice, va aduce beneficii cetăţenilor şi operatorilor economici. Astfel, va contribui la atingerea obiectivelor Pactului ecologic European”, adaugă Richard Ferrer, şeful Combustibililor Alternativi la Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA)

OMV Petrom a încheiat T1/2023 cu vânzări de 9,47 miliarde de lei, minus 20% faţă de anul trecut, şi un profit net de 1,48 miliarde de lei, în scădere cu 15%, conform raportului trimestrial.

Acţiunile SNP au plus 33% anul acesta, pe un rulaj de 928 de milioane de lei. Prin comparaţie, indicele de referinţă BET s-a apreciat cu 13,4% în 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO