• Leu / EUR4.9264
  • Leu / GBP5.8439
  • Leu / USD4.8175
Burse - Fonduri mutuale

One United Properties a atras 51,5 mil. euro de la investitori în cea mai mare majorare de capital a unei companii listate la Bursa de la Bucureşti

One United Properties a atras 51,5 mil. euro de la investitori în cea mai mare majorare de capital a unei companii listate la Bursa de la Bucureşti

Autor: Tibi Oprea

03.08.2022, 18:15 725

One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor şi dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din Bucureşti, a anunţat închiderea operaţiunii de majorare a capitalului social în data de 3 august şi atragerea a 253,7 milioane de lei (51,5 mil. euro) de la investitori.

Procesul a constat în două etape – prima, în care acţionarii existenţi au subscris pe baza drepturilor de preferinţă şi cea de-a doua etapă, cu noi investitori care au participat la plasamentul privat. Preţul final per acţiune pentru ambele etape a fost stabilit la 1,25 de lei.

„Suntem încântaţi de rezultatul operaţiunii de majorare a capitalului social – cea mai mare realizată vreodată de un emitent listat la bursă, pe care am derulat-o cu succes într-un context global cu multe provocări, la un preţ care este atractiv atât pentru noii investitori, cât şi pentru companie. Le mulţumim tuturor acţionarilor noştri existenţi şi celor noi pentru încrederea acordată planurilor noastre de dezvoltare”, spune Victor Căpitanu, co-CEO al One United Properties.

Compania antreprenorială românească a vrut să atragă circa 470 de milioane de lei (95 mil. euro) pentru 330 de milioane de acţiuni noi emise, ceea ce înseamnă că operaţiunea s-a încheiat cu atragerea a circa 54% din suma vizată, potrivit calculelor realizate de ZF.

În cadrul plasamentului privat au fost subscrise un număr de 152,95 de milioane de acţiuni la preţul de 1,25 de lei pe unitate, astfel că societatea va restitui către fiecare investitor care a subscris acţiuni noi în prima etapă la preţul maxim de 1,42 de lei diferenţa dintre preţul maxim şi preţul final.

„Strategia noastră pentru următoarele 12 luni rămâne una ambiţioasă, cu focus pe opt noi tranzacţii. Aceste noi acorduri vor susţine pipeline-ul de dezvoltare al companiei pentru următorii şase până la opt ani. Sectorul dezvoltărilor imobiliare din România, încă semnificativ subdezvoltat în comparaţie cu pieţele europene, continuă să prezinte perspective excelente pentru anii viitori, iar în prezent ne aflăm într-o poziţie de lider ce ne permite să maximizăm profiturile pentru acţionarii noştri în perioada următoare”, adaugă Victor Căpitanu.

Această operaţiune a fost a cincea majorare de capital pentru One United Properties. Totodată, a reprezentat cea mai mare majorare de capital social realizată vreodată de un emitent deja listat pe Bursa de Valori Bucureşti. Prima etapă a operaţiunii de majorare a capitalului a fost intermediată de BRK Financial Group, iar plasamentul privat de Raiffeisen Bank International şi UniCredit, în calitate de Joint Bookrunners, şi Swiss Capital, în calitate de Co-Bookrunner.

La Oferta Publică Iniţială (IPO) din iunie-iulie 2021, prin care a strâns 260 de milioane de lei de la investitori, One United Properties se afla la a patra creştere de capital de când a atras acţionari terţi în afară de fondatorii Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu.

Capitalul atras va susţine strategia de creştere a One United Properties, permiţând companiei să valorifice noi oportunităţi de pe piaţă. Noul capital va fi investit cu prioritate în dezvoltări rezidenţiale noi situate în principal în Bucureşti. Compania îşi propune să investească acest capital în zece noi dezvoltări.

Primele acorduri, pentru două locaţii în Bucureşti, au fost deja semnate în iulie 2022. Dezvoltările care vor fi construite pe acele terenuri sunt One City Club, situat în sectorul 2 al Capitalei, care va conţine aproximativ 200 de apartamente în clădiri cu regim redus de înălţime, precum şi One Herăstrău City, situat în sectorul 1 al Bucureştiului, unde One United Properties intenţionează să construiască 900 de apartamente în cadrul a şapte turnuri înalte. Acordurile pentru restul de opt noi dezvoltări sunt estimate a fi semnate în următoarele 12 luni.

La data de 31 mai 2022, One United Properties a pre-vândut 84% din unităţile rezidenţiale disponibile în dezvoltări viitoare, planificate a fi recepţionate între 2022 şi 2023: One Floreasca Vista, One Timpuri Noi, One Verdi Park, One Modrogan, One Peninsula şi One Cotroceni Park. Prin urmare, conform datelor disponibile la 31 mai 2022, compania urmează să primească de la clienţii săi, în următoarele 18 luni, 163,6 milioane de euro. Pe 22 august 2022, One United Properties va raporta rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2022, inclusiv cifrele de vânzări actualizate pentru primul semestru al anului.

În primul trimestru din 2022, One United a înregistrat o creştere cu 82% a veniturilor consolidate faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 348,7 mil. lei, în timp ce profitul net s-a majorat cu 320%, până la 166,4 mil. lei. Pentru întreg anul, compania vizează o cifră de afaceri de 1,52 de miliarde de lei şi un profit net de 548,7 mil. lei, conform datelor din raportul trimestrial.

One United Properties are o capitalizare bursieră de 3,3 miliarde de lei, după ce acţiunile ONE au scăzut cu 2% în acest an, pe fondul unor tranzacţii de 158,1 milioane de lei. Compania este deţinută în proporţii egale de 29,76% de OA Liviu Holding Invest şi Vinci Ver Holding, vehicule de investiţii controlate de fondatorii Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, conform datelor BVB.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9264
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9263
Azi: 4.8175
Diferență: -0,3104
Ieri: 4.8325
Azi: 5.8439
Diferență: -0,668
Ieri: 5.8832
Azi: 5.0450
Diferență: 0,1211
Ieri: 5.0389