Burse - Fonduri mutuale

OTP vrea sa atraga 3 mil. euro intr-un fond inchis, garantand un randament anual in lei de 12%

OTP vrea sa atraga 3 mil. euro intr-un fond inchis, garantand un randament anual in lei de 12%

Sandor Szalai, director executiv adjunct pentru operatiuni regionale la OTP Fund Management

24.06.2008, 20:13 18

Primul fond inchis de investitii cu capital garantat OTP GarantisRo, administrat de OTP Asset Management, isi propune sa atraga aproximativ 3 mil. euro de la investitori, administratorul fondului garantand un randament de 12% in lei in primul an de functionare.
"Fondul inchis nu va beneficia de o insertie initiala de capital din partea grupului. Ne bazam exclusiv pe subscrierile investitorilor. Pentru ca fondul inchis sa functioneze este necesar un capital minim de 4 milioane de lei (1,1mil. euro), dar cred ca vom atrage intre 2 si 3 milioane de euro", a declarat pentru ZF Sandor Szalai, director executiv adjunct pentru operatiuni regionale la compania OTP Fund Management din Ungaria.
OTP GarantisRO, fond inchis de investitii, a fost lansat ieri de divizia locala de administrare a grupului maghiar OTP, tot ieri fiind demarata si perioada de subscriere care va dura sase saptamani.
Capitalul fondului inchis este garantat prin scrisori de garantie bancara emise de OTP Bank Ungaria. Intreg capitalul fondului inchis va fi plasat in depozite bancare, investitiile in actiuni urmand a fi realizate indirect prin intermediul unor contracte derivative de tip swap. Astfel, vor fi realizate plasamente in 20 de companii, dintre care OTP Bank, Erste Bank, Banca Transilvania, Volkswagen, Renault, Carrefour si Nokia, fondul avand expunere pe noua burse de valori din regiune si 11 domenii de activitate.
"In primul an de functionare al fondului, garantam un randament de 12%, pentru ca in al doilea si al treilea an sa asiguram plata unei cote variabile de pana la 15%", a declarat Dan Popovici, director adjunct de investitii la OTP Asset Management Romania.
Durata de viata a fondului este de trei ani, nefiind posibile rascumparari sau subscrieri in fond decat in intervalul cuprins intre 23 iunie si 1 august 2008. Investitia minima in OTP GarantisRo, primul fond inchis de investitii cu capital garantat de pe piata, este de 1.000 de lei (circa 275 de euro).
"Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost pusa putin in dificultate atunci cand am depus documentatia pentru autorizarea fondului, dar a cooperat si in decursul a cateva luni am obtinut autorizarea. Cred ca un fond cu capital garantat va trezi interesul investitorilor in conditiile actuale ale pietei de capital", a continuat Szalai, director executiv adjunct pentru operatiuni regionale la OTP Fund Management din Ungaria.
Pe piata locala, investitiile in fondurile de investitii nu sunt garantate, fiind considerate plasamente cu grad de risc care variaza in functie de profilul fondului.
Alaturi de OTP Bank, divizia de administrare a grupului maghiar a lansat un produs combinat OTP Premium Duo, care imbina investitia in fondul inchis cu plasamentul intr-un depozit la termen cu o dobanda promotionala de 14% pe an. Maturitatea depozitului bancar este de trei luni, iar suma depozitata nu poate depasi suma investita in fond. Distributia produsului combinat si a fondului inchis cu capital garantat se face prin intermediul unitatilor bancare OTP Bank.
OTP Asset Management este prezenta si pe piata fondurilor deschise de investitii cu trei produse-OTP Comodis-fond monetar, OTP Balansis-fond diversificat si OTP Avantis-fond de actiuni, care cumulau active nete de 26,5 milioane de lei (7,2 mil. euro) la sfarsitul lunii mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO