Burse - Fonduri mutuale

Paradoxul pietei: companiile au rezultate financiare in crestere, dar actiunile scad

Paradoxul pietei: companiile au rezultate financiare in crestere, dar actiunile scad

Click pentru imaginea marita

27.08.2008, 18:38 14

Rezultatele pe primul semestru au fost asteptate de toata lumea ca o gura de aer pentru piata romaneasca de capital, care sa aduca o schimbare in evolutia Bursei din ultimul an de zile. Desi rezultatele au depasit sau cel putin s-au ridicat la nivelul asteptarilor, schimbarile mult asteptate nu au aparut si in piata.
"Asteptarile privind rezultatele financiare pentru primul semestru au fost mai mult sperante, in sensul in care toata lumea astepta raportari cat mai bune care sa duca la o revenire a pietei de capital. Odata cu venirea rezultatelor bune pentru diferite companii au venit si marcarile de profit, care impreuna cu lichiditatea scazuta din piata au dus la pierderile inregistrate in ultimele saptamani", spune Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni la Prime Transaction.
Octavian Molnar, directorul general al IFB Finwest, este de parere ca nu avem in momentul de fata investitori pe termen lung care sa-si pastreze portofoliile.
"S-a cumparat inainte de rezultate si s-a vandut imediat dupa ce acestea au fost raportate. Nu avem multi investitori in adevaratul sens al cuvantului in piata, iar pe cei care sunt prezenti scaderile ii ajuta", spune Molnar.
In sectorul financiar rezultatele au fost foarte bune, insa investitorii s-au lasat asteptati, titlurile celor mai importante banci listate la Bursa inregistrand scaderi.
BRD SocGen (BRD) a raportat pentru primul semestru din acest an un profit net in crestere cu 23% fata de perioada similara din 2007, pana la un nivel de 140,3 mil. euro (515 mil. lei). Banca a inregistrat in primele sase luni din acest an venituri cu circa 90% peste cele realizate anul trecut, de 7,2 mld. lei (aproape 2 mld. euro), in vreme ce cheltuielile aproape s-au dublat, pana la un nivel de 6,6 mld. lei (1,8 mld. euro). Rezultatele bune nu au ajutat insa foarte mult evolutia actiunilor bancii, acestea pierzand dupa data de raportare circa 17,2%, scazand de la un pret de 19,6 lei/actiune pe 11 august la un nivel de 16,3 lei/actiune pe parcursul sedintei de ieri.
"Rezultatele raportate de BRD au fost intr-adevar bune, insa au inselat asteptarile, in special dupa ce Banca Transilvania si Erste Bank au inregistrat cresteri mult mai mari ale profiturilor", spune Necula.
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au avut mai putin de suferit dupa publicarea rezultatelor decat titlurile BRD, acestea pierzand aproximativ 5% dupa raportare. Banca a publicat insa rezultatele preliminare inca de la inceputul lunii iulie, insa a pierdut circa 12% din acel moment. Banca Transilvania (TLV) a realizat in perioada ianuarie - iunie 2008 un profit net in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, de 111,5 mil. lei (30,5 mil. euro). Veniturile bancii au crescut cu 40% fata de anul trecut, pana la un nivel de 1,4 mld. euro (400 mil. euro), in vreme ce cheltuielile au avansat cu aproape 37%, pana la un nivel de 1,3 mld. lei (356 mil. euro).
"Toata lumea a asteptat rezultatele cu speranta ca acestea vor atrage fonduri mai mari de investitii sau investitori straini, insa pana la urma doar SIF-urile au intrat la cumparare, dar nu cu sume mari", spune Molnar.
Nici sectorul petrolier nu a avut o soarta diferita fata de cea a bancilor, desi profitul realizat de societati in primele sase luni a fost considerabil.
Petrom (SNP), cea mai mare societate romaneasca listata la Bursa, a realizat in primul semestru un profit remarcabil, de 1,6 mld. lei (circa 455 mil. euro), in crestere cu 87,5% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. In plus, afacerile nete ale societatii au avansat cu 52% in perioada ianuarie - iunie. Desi foarte bune, rezultatele nu au avut niciun efect asupra evolutiei actiunilor din piata, acestea pierzand dupa raportare 11%, din care peste 3% chiar in ziua publicarii raportului.
In sectorul chimic, actiunile producatorilor de ingrasaminte chimice explodasera dupa rezultatele pe primul trimestru. Raportarile semestriale nu au reusit sa readuca entuziasmul in piata.
"In primul semestru al anului companiile de ingrasaminte au beneficiat de cresterea puternica a pretului ingrasamintelor pe pietele internationale ca urmare a majorarii semnificative a taxelor de export de catre China, dar si a cresterii suprafetelor cultivate cu cereale destinate producerii de etanol in detrimentul celor de uz alimentar", spune Raluca Filip, analist financiar la Confident Invest.
Ea este de parere ca riscurile privind sustenabilitatea profitabilitatii companiilor chimice sunt completate de incertitudinile privind evolutia pretului gazelor si a marimii discountului accordat de catre Romgaz.
"Acest cumul de factori da un caracter conjuctural recentelor performante ale producatorilor autohtoni de ingrasaminte. Prin urmare, aceste riscuri pot fi cauza scaderilor cotatiilor in ciuda rezultatelor financiare peste asteptari, in acest context o parte din investitori preferand marcarea profiturilor", spune Filip.
Azomures (AZO) a realizat in primul semestru din acest an un profit dublu fata de cel bugetat de companie pentru intreg anul 2008, de circa 132,2 mil. lei (36,2 mil. euro). Rezultatele nu au atras insa si investitorii pe titlurile Azomures, acestea pierzand dupa raportare circa 19,9% si ajungand la un pret de 0,73 lei/actiune pe parcursul sedintei de ieri.
"In sectorul chimic dupa rezultatele financiare au venit imediat si marcarile de profit, inclusiv din partea acelora care au cumparat de exemplu Azomures la un pret mai ridicat", spune Necula.
Amonil (AMO), alt combinat chimic listat la Bursa, a inregistrat in primul semestru un profit de 21,3 mil. lei fata de pierderea de 7,1 mil. lei din perioada similara a anului trecut.
Cu toate acestea, cotatiile actiunilor Amonil au scazut dupa raportarea rezultatelor cu aproape 32%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO