Burse - Fonduri mutuale

Pasol, Intercapital: Beneficiem de o intrerupere a trendului descendent

Pasol, Intercapital: Beneficiem de o intrerupere a trendului descendent
11.03.2009, 18:30 11

Bursa a inregistrat in cea mai mare parte a sedintei de ieri o evolutie pozitiva, insa spre inchidere indicele BET al celor mai lichide 10 companii din piata a coborat usor, cu 0,7% sub referinta. Cel mai afectat a fost indicele energetic BET-NG, care a inchis pe minus cu 1,7%, pe fondul declinului puternic al titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au pierdut aproape 6% fata de referinta.

Brokerii sunt de parere ca este prea devreme pentru a vorbi de o revenire, ci avem de-a face mai degraba cu o intrerupere de trend descendent pe fondul unor stiri pozitive.
"Nu poti sa te bucuri pentru aprecierile din ultimele sedinte in conditiile in care scaderile de pe piata locala mai au putin si implinesc doi ani, timp in care piata a scazut cu peste 90%. Este prea devreme sa vorbim de o revenire. Mai degraba putem spune ca avem de-a face cu o intrerupere a unui trend descendent pe fondul stirilor pozitive din ultimele zile, cum au fost aprecierea puternica a pietei americane, anuntul unui acord cu FMI sau cel al CNVM", a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Ieri Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat ca Ministerul de Finante a aprobat propunerea ca SIF-urile sa inregistreze pierderile din deprecierea portofoliului in capitalurile proprii si nu in contul de profit si pierdere, modalitate de raportare care permite SIF-urilor sa distribuie dividende.
La categoria SIF-uri titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cel mai mare avans din piata, de 4,4%, pana la pretul de 0,24 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o apreciere de 1,9% si titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) cu o apreciere medie fiecare de 0,6%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) nu au reusit sa inchida sedinta pe plus, consemnand o corectie de aproape 3%, coborand la pretul de 0,49 lei/actiune, in continuare cel mai ridicat dintre societatile financiare.
In sectorul energetic, doar titlurile Petrom S(NP) si Dafora (DAFR) au reusit sa inchida pe plus, cu cresteri de 1,6% si respectiv 3,5%, in vreme ce societatile de transport de energie Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis in scadere cu 0,5% fiecare.
"Nu sunt optimist cu privire la viitorul Bursei, iar pe termen scurt orice scenariu este posibil. Tendinta se va pastra in continuare in scadere pana cand primele semnale pozitive sustinute se vor vedea in piata. Intr-adevar in ultimele sedinte volumul tranzactiilor a fost ceva mai mare decat cel cu care ne-am invatat pana acum, un posibil semn ca investitorii speculativi sunt mai multi in piata acum. Bursa ramane volatila la orice stire negativa care ajunge in piata, fie externa sau interna, asa ca perioada urmatoare este una de asteptare", a adaugat Pasol.
Volumul tranzactiilor s-a ridicat in sedinta de ieri la peste 121 de milioane de titluri, printre cele mai tranzactionate actiuni din piata numarandu-se titlurile Rompetrol Rafinare, cu 32,2 milioane de titluri, si actiunile Flamingo (FLA), cu un volum de 28 de milioane de titluri. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 18,2 mil. lei (4,2 mil. euro).
Pe plan extern, principalele piete europe au inregistrat evolutii asemanatoare cu piata de la Bucuresti, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de indicele german DAX, cu 1,6%, urmat de indicatorul francez CAC 40, care avansa spre inchidere cu 1,5%. Indicele britanic FTSE 100 se mentinea cu putin deasupra pragului pozitiv, in vreme ce indicatorul paneuropean Euro Stoxx 50 urca cu aproape 2%.
Piata americana a deschis sedinta in crestere, cu peste 1%, pe fondul entuziasmului investitorilor cu privire la planurile de salvare a economiei anuntate de Congresul american.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO