Burse - Fonduri mutuale

Pasol, Intercapital: La cumparare la Bursa trebuie sa se intre cu bani putini

Pasol, Intercapital: La cumparare trebuie sa se intre cu bani putini
19.05.2009, 18:03 22

Bursa a inchis ieri in urcare, consemnand cea de-a treia sedinta consecutiva de cresteri, cel mai mare avans din piata fiind inregistrat de societatile financiare care au urcat cu 4,4%, pana la nivelul de 16.600 de puncte.

Cele mai lichide zece companii, grupate sub indicele BET, au urcat cu 3%, in vreme ce sectorul energetic a inregistrat un avans de 2,5%.
Brokerii nu vad ca fiind de bun augur volatilitatea ridicata din piata si apreciaza ca riscul unei corectii in piata este mai ridicat decat la inceputul anului, cand piata mergea pe minime.
"Este o perioada extrem de dificila pentru piata locala de capital. Ar fi o greseala sa credem ca riscurile s-au diminuat dupa aprecierile puternice din ultimele doua luni. Mai mult chiar, cred ca riscurile s-au amplificat. Daca in februarie piata mergea pe minime, iar o corectie era posibila, dar putin probabila, acum o scadere a pietei este si posibila si probabila, tinand cont de aprecierile din martie si aprilie", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii de brokeraj Intercapital.
La categoria societatilor financiare cel mai mare avans l-au inregistrat titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), acestea urcand cu 6,4%, urmate in top de apriecierile SIF Muntenia (SIF4), cu 4,3% si SIF Transilvania (SIF3), cu 4,2%.
Restul societatilor financiare au inregistrat cresteri medii de 3,6%, tranzactiile pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) fiind cele mai valoroase din piata, ridicandu-se la un rulaj de 6,8 mil. lei.
In sectorul bancar titlurile BRD au inregistrat un avans de 4,1%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au consemnat o crestere de 3%, pana la nivelul de 1 leu/ actiune.
"Cred ca investitorii trebuie
intr-adevar sa se bucure de cresterile din martie si aprilie insa nu trebuie sa uite de prudenta. La cumparare trebuie sa se intre in continuare cu bani putini, iar in perioada urmatoare este posibil sa asistam la o scadere a numarul de investitori speculativi, pentru ca volumul de tranzactionare se diminueaza, tendinta care defavorizeaza aceasta categorie de investitori", a adaugat Pasol.
Societatea nationala de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) a inregistrat cel mai mare avans din sectorul energetic, de 5,3%, in vreme ce titlurile companiei petroliere Petrom (SNP) au urcat cu 3,6% fata de referinta, la 0,23 lei/actiune.
Cele mai mici aprecieri le-au inregistrat actiunile Transelectrica (TEL) si Rompetrol Rafinare (RRC), care au atins nivelul de 11,9 lei/actiune si respectiv 0,0365 lei/ titlu.
"Cred ca in continuare, chiar si dupa cresterile din lunile anterioare, piata locala de capital prezinta un deficit de incredere printre investitori. De altfel acest lucru cred ca este prezent pe toate pietele, nu numai pe cea locala. Nici investitorii straini nu se arata prea increzatori in evolutiile pietelor bursiere", a incheiat Pasol.
Printre societatile care au inregistrat pierderi in sedinta de ieri se numara in principal companii din sectorul constructiilor.
Titlurile Condmag (COMI) au pierdut 12,2% fata de referinta, coborand la pretul de 0,316 lei/actiune, iar titlurile Artrom (ART) au coborat cu 5,7%, la pretul de 1,65 lei/actiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO