Burse - Fonduri mutuale

Pasol, Intercapital: Sunt iesiri speculative, dar majoritatea profita de cresteri

Pasol, Intercapital: Sunt iesiri speculative, dar majoritatea profita de cresteri
06.05.2009, 19:09 20

Bursa a reusit sa inchida sedinta de ieri in urcare, dupa ce pana la jumatatea zilei piata a mers in jos, cu corectii de pana la 1% pe BET.

La finalul sedintei, cele mai lichide zece companii din piata inregistrau un avans de 1,4%, in vreme ce societatile financiare marcau cea mai mare crestere din sedinta de ieri, de 3% pe BET-FI.
Brokerii sunt de parere ca nu decizia BNR de reducere a dobanzii de referinta a urcat piata pe finalul sedintei, acest lucru fiind doar o coincidenta, ci mai degraba evolutia pietelor externe a adus avansul si pe piata locala.
"Nu cred ca aprecierea de pe finalul sedintei de azi (ieri n.a.) a avut vreo legatura cu decizia BNR de reducere a dobanzii-cheie. Mai degraba evolutia pietelor externe a tras dupa sine si piata locala", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv al Intercapital Invest.
Pe plan extern principalele piete europene consemnau aproape de inchidere avansuri de 2,6%, in cazul indicelui francez CAC 40, in timp ce restul indicatorilor din regiune urcau in medie cu 2%.
Pe piata locala, la categoria societatilor financiare cea mai mare crestere au inregistrat-o titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 4,4%, urmate de aprecierile SIF Moldova (SIF2), de 3,3% si SIF Transilvania (SIF3), de 3,2%.
Cel mai mic avans la aceasta categorie au inregistrat-o actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu doar 2%, foarte aproape de nivelul de 1 leu/ actiune.
Societatile bancare au inregistrat de asemenea aprecieri asemanatoare, de pana la 2,8% in cazul titlurilor BRD, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,9%.
"Volatilitatea ridicata a Bursei denota si o nehotarare a investitorilor in aceasta perioada, care pentru moment nu stiu ce este mai bine sa faca. Pe fondul cresterii ordinelor de vanzare putem aprecia o iesire a investitorilor speculativi, insa majoritatea inca profita de trendul ascendent", a adaugat Pasol.
In sectorul energetic, cea mai mare crestere au consemnat-o titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 2,5% fata de referinta, la 0,0325 lei/actiune, urmate de apreciare Petrom (SNP), de 1%.
Societatea nationala de transport de gaze Transgaz (TGN) a marcat o crestere de 0,7%, in vreme ce titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut aproape 1,6% fata de referinta, coborand la 12,5 lei/actiune.
Companiile Flamingo (FLA) si Condmag (COMI) au inregistrat printre cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri, de 14,7% si 11,6%, titlurile Condmag facand obiectul unor tranzactii de circa 5% din participatie, respectiv 5,1 milioane de titluri.
"Volatilitatea ridicata include atat aprecieri, cat si corectii in piata, insa pentru moment se pare ca piata profita de un trend ascendent. Bursa ramane pe termen scurt deschisa oricarui scenariu, iar o posibila stabilizare a pietei ar putea fi data de o crestere a transparentei la nivel macro cu privire la evolutia ei in acest an", a incheiat Pasol.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO