Burse - Fonduri mutuale

Paul Baranga, ASF: În următorii 2-3 ani lucrurile se vor schimba semnificativ la nivelul pieţei financiare. Schimbarea va afecta activitatea internă a tuturor entităţilor financiare şi va fi un efort de aliniere şi de costuri aferente

ZF Romanian Capital Market

Paul Baranga, ASF: În următorii 2-3 ani lucrurile se...

Autor: Răzvan Botea

17.03.2022, 11:35 1534

Paul Baranga, expert în piaţa de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a spus, la prima ediţie a ZF Romanian Capital Market, că, din punct de vedere legislativ, se vor modifica mai multe aspecte la nivelul pieţei financiare, ca urmare a reglementărilor europene.

„În următorii 2-3 ani lucrurile se vor schimba semnificativ la nivelul pieţei financiare, nu numai în zona de piaţă de capital, dar şi în celelalte sectoare financiare. Asta va afecta activitatea internă a tuturor entităţilor financiare şi va fi un efort de aliniere şi de costuri aferente”, a spus el.

Ce a mai spus Paul Baranga la ZF Romanian Capital Market:

Datorită acordului de la Paris, pactul ecologic european, Uniunea Europeană a iniţiat finanţarea dezvoltării durabile. Acest plan are 10 iniţiative şi are la bază trei obiective: reorientarea fluxurilor de capital către finanţarea sustenabilă, includerea factorilor ESG în managementul riscului şi transparenţă şi viziune pe termen lung.

Din punctul de vedere al modurilor de implementare, la nivel european sunt în curs de elaborare o serie de pachete legislative. Primul lucru reglementat a fost identificarea activităţilor prietenoase din punct de vedere ecologic.

ESG înseamnă că trebuie să am în vedere să reduc impactul asupra mediului. Să am în vedere aspecte sociale în companie, să evit discriminarea între angajaţi, să promovez egalitatea de şanse şi aşa mai departe. Partea de guvernanţă: consiliul de administraţie, modul în care se iau deciziile. Toate aceste aspecte trebuie incluse în tot lanţul: în activitatea entităţii financiare, beneficiarul finanţării, care nu este neapărat emitent.

În acest moment o parte din aceste reglementări, la nivel primar, sunt în vigoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO