Burse - Fonduri mutuale

PER-urile companiilor de la BVB s-au imbunatatit cu 22% in ultimul an

PER-urile companiilor de la BVB s-au imbunatatit cu 22% in ultimul an

Click pentru imaginea marita

17.06.2008, 19:35 154

Indicele general al pietei BET-C a pierdut in ultimele 12 luni circa 12% din valoare. PER-ul este unul dintre cei mai folositi indicatori de analiza fundamentala, indicand perioada de timp in care un investitor isi poate recupera investitia intr-o companie pe baza profiturilor acesteia. Analiza ia in calcul rezultatele companiilor pe ultimele patru trimestre care erau disponibile la cele doua momente.
Acum un an de zile cei mai multi analisti considerau ca actiunile sunt scumpe din punctul de vedere al indicatorilor de analiza fundamentala si totusi in vara au urmat cresteri spectaculoase.
In prezent, cele mai multe dintre actiuni par mai ieftine din punctul de vedere al acelorasi indicatori, dar interesul investitorilor pentru Bursa este unul scazut.
Brokerii sunt de parere ca acest lucru este justificat de faptul ca apetitul pentru risc al investitorilor este mai scazut in prezent, iar investitorii se raporteaza la alte niveluri de evaluare.
"Trecem printr-o criza financiara la nivel international, iar investitorii au o aversiune mai mare la risc, acest lucru reflectandu-se si pe Bursa. Investitorii nu mai accepta niveluri ale PER la fel de ridicate. Anul trecut existau multi bani in piata care se indreptau catre actiuni. Acum banii sunt destul de rari", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Imbunatatirea indicatorilor fundamentali ai actiunilor de pe Bursa nu reflecta o inrautatire a perspectivelor companiilor, spun brokerii.
"Sigur ca sunt anumite domenii care au perspective mai slabe si altele unde perspectivele s-au imbunatatit, dar pe medie cred ca perspectivele companiilor listate la Bursa nu s-au schimbat in ultimul an. Ce s-a schimbat este sentimentul investitorilor, care in perioadele favorabile economiei si Bursei sunt mai dispusi sa riste. In prezent investitorii isi asuma riscuri mai mici", explica Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Cel mai mult s-au ieftinit in ultimul an actiunile companiilor din sectorul de servicii si echipamente pentru industria de petrol si gaze, ale caror indicatori PER s-au redus in medie de trei ori in aceasta perioada. De exemplu, multiplul de profit al Condmag Brasov (COMI) a scazut cu 80% in ultimul an, dupa ce castigul companiei a urcat in aceeasi perioada de 2,6 ori, ajungand la 7,8 mil. lei (circa 2,2 mil. euro).
Cele mai mici PER-uri de pe Bursa continua sa le inregistreze producatorii de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) si Azomures Targu-Mures (AZO), cu un nivel de 3,1 si respectiv 3,4. Desi actiunile acestor companii au consemnat in ultimele saptamani cele mai mari aprecieri de pe Bursa, raman totusi mult subevaluate din punctul de vedere al PER-urilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
PER-urile companiilor de servicii financiare au scazut in ultimul an in medie de aproape doua ori, in special pe fondul corectiilor consemnate de acestea pe Bursa. Astfel, actiunile SIF-urilor au pierdut in ultimele 12 luni in medie 27,5% din valoare, dar au continuat sa inregistreze rezultate in crestere.
"Sectorul financiar a fost lovit pe piata internationala astfel ca si la noi actiunile din acest domeniu au scazut destul de mult. Increderea investitorilor straini in acest sector a dus la vanzari pe piata noastra care nu au tinut cont de rezultate. La aceasta s-a adaugat si un pesimism exagerat al firmelor de rating care au bagat spaima in investitori", considera Ceuca.
Brokerii spun ca PER-urile mai mici au venit si pe fondul rezultatelor mai bune raportate de acestea.
"Cred ca scaderea mai mare a PER-urilor in sectorul de servicii financiare decat in alte domenii de activitate se datoreaza mai mult cresterii profiturilor in aceasta perioada. La fel, o banca de exemplu comparativ cu un producator de masini grele este clar ca inregistreaza rate de crestere mai mari", considera Razvan Pasol.
Multiplii de profit ai celor trei banci listate pe Bursa au coborat in ultimul an cu 45%, in special ca urmare a mentinerii unor rate ridicate de crestere in aceasta perioada. Profitul BRD a urcat in ultimele patru trimestre cu 49,5%, iar indicatorul PER aferent acestor titluri s-a redus cu 37% in aceeasi perioada. "Avem companii care s-au ieftinit, ceea ce este un lucru bun. Pe de alta parte nu stiu cat va mai tine aceasta retinere din partea investitorilor la Bursa. Sunt probleme fundamentale in marile economii. Daca ne raportam la varfurile anului trecut, iata ca facem aproape un an de cand Bursa scade", spune Pasol.
Titlurile Petrom par mai iefine decat acum un an, acestea tranzactionandu-se in prezent la multiplii de profit cu 25% mai mici. Aceasta in ciuda faptului ca actiunile Petrom s-au apreciat cu circa 40% de la jumatatea lunii februarie, consemand una dintre cele mai mari cresteri de pe Bursa in aceasta perioada, pe fondul rezultatelor in crestere.
"In momentul in care vor veni stiri bune si la sase luni cu rezultatele companiilor de la Bursa cred ca investitorii vor reveni la cumparare. Nu stiu daca vom reveni la PER-urile din vara, dar faptul ca suntem incadrati la piete emergente ar putea face investitorii sa accepte indicatori de evaluare mai ridicati decat cei din alte tari dezvoltate", a conchis Ceuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO