Burse - Fonduri mutuale

O perspectivă diferită în mijlocul furtunii de la un bancher de investiţii: „Valoarea companiilor voastre nu scade cu 10% pe zi, în fiecare zi. Preţurile acţiunilor pe care le vedeţi pe ecrane acum nu spun nimic despre valoarea companiilor voastre. Domnul Piaţă este instabil emoţional”

O perspectivă diferită în mijlocul furtunii de la un...

Autor: Alex Ciutacu

19.03.2020, 20:22 5791

Furtuna de pe pieţele bursiere se menţine pe măsură ce pandemia Covid-19 se răspândeşte în continuare în lume.

Chiar dacă Europa a închis şedinţa de tranzacţionare de joi pe creşteri uşoare de 1-2%, iar bursele americane şi-au petrecut cea mai mare parte din zi în teritoriu pozitiv (cu creşteri de circa 1%), volatilitatea există în continuare.

Reducerile de dobândă anunţate de la FED şi până la Banca Angliei, relaxările cantitative de mii de miliarde de euro la un loc deja anunţate, pachetele de stimuli care încearcă să absoarbă o parte din şocul economic generat de faptul că pandemia a îngheţat sectoare întregi – toate acestea nu par să aibă efectul scontat, iar dacă aduc creşteri uşoare, acestea s-au dovedit a fi urmate de vânzări agresive.

Doar săptămâna trecută, bursele europene au înregistrat cea mai proastă şedinţă din istoria lor, în timp ce bursa americană a înregistat luni cea mai proastă zi din ultiii 33 de ani.

În mijlocul acestui haos generat de pandemia Covid-19, Vitaly Katsenelson, un bancher de investiţii care conduce firma americană Investment Management Associates, le spune investitorilor că piaţa este într-un punct de instabilitate emoţională şi că valoarea companiilor lor nu fluctează şi nu scade la fel ca şi piaţa – deşi acesta este indicatorul care va conta pe termen lung.

„În crahul coronavirus, noi continuăm să căutăm ceea ce căutăm mereu – businessuri de înaltă calitate pe care le putem cumpăra la reduceri semnificative. Suntem pregătiţi pentru ca fiecare decizie pe care o luăm astăzi să se dovedească a fi una proastă mâine, întrucât habar nu avem cât va continua acest declin. Suntem complet ok cu asta, atât timp cât deciziile se vor fi dovedit bune peste câţiva ani”, notează Vitaly Katsenelson investitor şi autor, într-o opinie semnată pe MarketWatch.

El spune că investitorii nu se mai concentrează pe acest trimestru şi nici măcar pe următorul, întrucât pe termen scurt vederea lor este înceţoşată şi imaginea neclară.

„Ne uităm la anii următori, unde, în mod paradoxal, avem mult mai multă claritate. Este uşor să vezi actualul declin ca pe un blestem, dar dacă încercăm să ne gândim la anii următori, ne aşteptăm ca aceste vânzări agresive să fi furnizat oportunităţi de achiziţie pentru active ieftine, dar de calitate”, a spus el.

Shelby Davis, un investitor vechi şi cunoscut în breaslă pentru rezultatele sale, a spus: „Cei mai mulţi bani se fac în teritoriul bear (n.red: un minus de cel puţin 20% faţă de maximul ultimelor 52 săptămâni), doar că nu realizezi la acel moment”.

Însă Katsenelson atrage atenţia asupra ideilor lui Benjamin Graham, un economist considerat unul dintre părinţii şcolii de investiţii: Principalul motiv pentru care mulţi indivizi nu reuşesc să fie investitori pe termen lung este acela că „sunt prea atenţi la ce face bursa astăzi”.

„Investitorul care îşi permite să fie afectat sau îngrijorat din cauza scăderilor nejustificate înregistrate de activele lor pe piaţă îşi transformă în mod pervers principalul avantaj în principalul dezavantaj”, a mai spus Graham.

El crede că investitorilor „le-ar fi mult mai bine dacă investiţiile lor nu aveau preţul afişat deloc, pentru că ar fi cruţat astfel de angoasa mentală cauzată lui de greşelile de judecată ale altcuiva”.

În ciuda haosului din piaţă, sfaturile lui Graham sunt încă actuale şi pot oferi confort pentru unii investitori. În acest context, Vitaly Katsenelson spune că „Domnul Piaţă” este instabil emoţional.

„Preţurile acţiunilor de astăzi reprezintă opiniile tranzitorii ale Domnului Piaţă, care adesea este instabil emoţional. Domnul Piaţă nu v-a evaluat astăzi cu atenţie companiile pentru a decide că ele valorează mai puţin. Nu, el s-a trezit în modul de panică şi le-a dărâmat pe toate fără excepţie de parcă ar fi fost banane răscoapte în magazinul alimentar. Preţurile acţiunilor pe care le vedeţi pe ecrane acum nu spun nimic despre valoarea companiilor voastre. Absolut nimic. Însă evaluarea este tot ce va conta pe termen lung. Vă promit un lucru: valoarea companiilor voastre nu se schimbă cu 8-10% pe zi, în fiecare zi”, a spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO