Burse - Fonduri mutuale

Care sunt perspectivele investiţiilor globale la jumătatea anului. Amundi: Creşterea globală va scădea şi mai mult şi va atinge minimul în S2/2023, o redresare graduală fiind mai probabilă în S1/2024. Investitorii ar trebui să ţină cont de avantajele oferite de pieţele emergente, atât în acţiuni, cât şi în obligaţiuni

Care sunt perspectivele investiţiilor globale la...

Autor: Tibi Oprea

05.07.2023, 14:09 671

„Pe fondul unei vizibilităţi reduse asupra perspectivelor economice, calitatea - atât pentru acţiuni, cât şi pentru obligaţiuni - este busola cu care navigăm în această fază incertă. Încheierea înăspririi politicii monetare a Fed şi o posibilă depreciere a dolarului american sunt de bun augur pentru activele pieţelor emergente, pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a anului”, spune Vincent Mortier, Chief Investments Officer al Amundi, administrator de fonduri în top 10 la nivel global.

Cu toate că începutul de an a fost mai rezistent, liderul european în administrarea activelor Amundi Asset Management vede continuarea scăderii ritmului de creştere economică în a doua jumătate a anului 2023, cu divergenţe între regiuni.

„Estimăm creşterea PIB-ului global pentru 2023 la 2,9%, diferenţa de creştere între pieţele emergente şi pieţele dezvoltate rămânând mare, la 3,3%. Ne aşteptăm la o încetinire a creşterii în pieţele dezvoltate la 0,9%, în timp ce PIB-ului pieţelor emergente ar trebui să atinga 4,2%”, scrie administratorul într-un comunicat.

Cu active sub gestiune de circa 2.000 mld. dolari, Amundi prognozează pentru 2024 o creştere a PIB-ului real global, cel al pieţelor dezvoltate şi cel al pieţelor emergente la 2,5%, 0,5% şi, respectiv, 3,8%.

„O pauză în creşterea dobânzii de politică monetară a băncii centrale a SUA susţine investiţiile în obligaţiuni. Investitorii vor trebui să evalueze traiectoria inflaţiei şi perspectivele de câştig în 2024 pentru a identifica oportunităţi de investiţii în acţiuni. Investitorii ar trebui să exploreze, de asemenea, divergenţele între pieţe şi regiuni”, adaugă Monica Defend, Head of Amundi Institute.

Mai jos puteţi citi restul analizei Amundi AM:

Scenariul central: creştere lentă, inflaţie în scădere

Majoritatea pieţelor dezvoltate vor simţi efectele înăspririi politicii monetare în semestrul II 2023. Recesiunea în zona profitabilităţii corporaţiilor nu s-a materializat încă, iar perspectivele pentru consumatori se înrăutăţesc.

• În Europa, ne aşteptăm ca inflaţia să rămână semnificativ peste ţintă până la jumătatea anului 2024, dar pe o tendinţă descendentă, ajutată de o creştere a PIB-ului sub potenţial în 2023 şi 2024, ca rezultat al înăspririi politicilor monetare. Inflaţia de bază persistentă, împreună cu condiţiile de creditare stricte, vor limita cheltuielile în sectorul privat. Estimăm o creştere lentă în zona Euro şi în Marea Britanie în 2023/2024.

• În Statele Unite, economia a fost rezistentă până acum, dar ne aşteptăm să apară o recesiune uşoară în trimestrul IV al acestui an. Rezilienţa consumatorilor va fi un punct cheie, pe fondul înăspririi condiţiilor de creditare şi a inflaţiei peste ţintă pe parcursul anului.

• În pieţele emergente, condiţiile economice rămân în general fragile, dar tendinţa de creştere ar trebui să fie solidă, comparativ cu economiile dezvoltate. În 2023, cea mai mare parte a creşterii ar trebui să i se datoreze Asiei (aproximativ 70%), iar investiţiile străine directe ar trebui, de asemenea, să contribuie în mod semnificativ. Regiunea a devenit mai autonomă şi mai puţin vulnerabilă. În China şi India, creşterea moderată poate semnala schimbări structurale către modele de creştere sustenabile pe termen lung. Estimăm o creştere a PIB-ului Chinei de 5,7% în 2023 şi 4,3% în 2024, iar PIB-ul Indiei să se extindă cu 6,0% în 2023 şi 5,5% în 2024.

Ciclul politicilor monetare restrictive se apropie de final

Inflaţia este în scădere, treptat şi lent, în special inflaţia de bază. Nu vedem o revenire la un regim normal de inflaţie în viitorul imediat, deoarece este puţin probabil ca inflaţia de bază să se orienteze către ţinta băncilor centrale până în a doua jumătate a anului 2024.

Ratele de dobanda ale Fed şi Bancii Centrale Europene sunt aproape de vârful de ciclu, dar nu se preconizează reduceri de dobândă în 2023. În schimb, vedem o politică monetară restrictivă pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, lichiditatea ar trebui monitorizată. Politica monetară este mixtă în ţările emergente, unde majoritatea ţărilor au atins ratele maxime, iar China trece spre o politică de acomodare pentru a susţine creşterea economiei.

Implicaţii pentru investiţii: calitatea va prevala

Pieţele nu au reactionat încă cu privire la o înrăutăţire a perspectivelor economice. Activele riscante, în general scumpe, cu cateva excepţii, cum ar fi acţiunile europene de calitate sau acţiunile chinezeşti, împreună cu incertitudinea ridicată privind creşterea economiei şi inflaţia, necesită o alocare prudentă a activelor în semestrul al II-lea al acestui an. Expunerea în active riscante va necesita ca o parte din incertitudine să dispară şi preţurile pieţei să se ajusteze pentru a reflecta perspectivele economice şi cele ale veniturilor companiilor.

• Obligaţiunile şi lichidităţile sunt interesante: sunt favorizate obligaţiunile de calitate ridicată (Investment grade) şi lichidităţile. Obligaţiunile rămân în general diversificatoare de risc, iar obligaţiunile de stat au o valoare bună. Investitorii ar trebui să rămână precauţi la randamentele ridicate şi să monitorizeze riscul efectului de levier şi cel de lichiditate al companiilor.

• În zona obligaţiunilor din ţările emergente, randamentele şi spread-urile sunt atractive. Suntem pozitivi în privinţa obligaţiunilor în valută forte, iar în cazul obligaţiunilor în moneda locală, investitorii ar trebui să fie selectivi. Randamentul ridicat al obligaţiunilor din ţările emergente oferă evaluări atrăgătoare.

• Acţiuni: calitatea, în primul rând. În general rămânem precauţi cu privire la acţiuni. Investitorii ar trebui să caute companii cu risc scazut, plătitoare de dividende şi cu venituri stabile. În pieţele dezvoltate, raportul actual risc-randament este neatractiv în general, în timp ce riscul de concentrare este ridicat. După un prim semestru 2023 dificil, acţiunile din ţările emergente ar trebui să beneficieze de un mediu mai bun în semestrul al II-lea al acestui an. Creşterea veniturilor companiilor a revenit, iar evaluările rămân atractive, cum ar fi, acţiunile chinezeşti.

• Pieţe emergente de la vest la est: creşterea economiilor pieţelor emergente este atractivă. Expunerea în tarile emergente este esenţială pentru îmbunătăţirea diversificării şi potenţialul investiţiilor pe termen mediu, dar selecţia rămâne crucială, deoarece ţările emergente reprezintă un univers fragmentat. În semestrul al II-lea 2023, vedem oportunităţi de investiţii atât în acţiuni, cât şi în zona de obligaţiuni, în special în Asia şi America Latină. Pe un orizont pe termen mediu, investitorii ar trebui să aibă în vedere o alocare pe activele asiatice, în special China şi India.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO