Burse - Fonduri mutuale

Petrolul testează din nou pragul de 50 de dolari

Petrolul testează din nou pragul de 50 de dolari

Autor: Radu Bostan

17.03.2015, 00:03 727

Cotaţia petrolului Brent a reintrat pe trend descrescător, putând coborî sub 50 de dolari/baril, nivel deasupra căruia a gravitat aproape două luni, în con­textul în care decuplarea dintre pro­ducţia şi consumul de ţiţei continuă să apese pe preţuri.

Un baril cu livrarea în aprilie se tranzacţiona ieri la preţul de 52,8 dolari, în scădere cu 3,3% faţă de ziua anterioară, potrivit Bloomberg.

Diferenţa dintre cererea şi oferta de pe­trol este preconizată a rămâne la ni­velul de un milion de barili pe zi, potrivit pro­iecţiilor OPEC, cartelul ţărilor ex­por­tatoare, unde rolul do­minant îl au sta­tele arabe. În frunte cu Arabia Sau­dită, or­gani­zaţia a decis în noiembrie 2014 să-şi păstreze neschim­bată pro­duc­ţia, în pofida scăderii rapide a preţului ţiţeiului.

Barilul Brent s-a ieftinit cu mai mult de 50% în intervalul iunie 2014-ianuarie 2015, ajungând la minimul ultimilor 4 ani. Ulterior, preţul a revenit pe creş­tere pe fondul aşteptărilor pieţei ca alţi producători de petrol să îşi restrângă pro­ducţia şi bugetele de investiţii în cli­matul economic nefavorabil.

Pe de altă parte, Agenţia americană de Informaţii în domeniul Energiei (EIA) a anunţat că stocurile naţionale de pe­trol au atins cel mai ridicat nivel din anul 1982, iar gradul de umplere a de­po­zi­telor de ţiţei era în februarie 2015 de 60%, comparativ cu 48% în fe­bruarie 2014.

Pe bursa de la Bucureşti, acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est, se tranzac­ţionau ieri la cel mai mic preţ din ultimii trei ani, sub 0,359 lei/unitate, în scădere cu 1,7% faţă de ziua anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO