Burse - Fonduri mutuale

Petrom a început revizia generală la Petrobrazi, prima astfel de operaţiune din ultimii cinci ani. Rafinăria va fi închisă şase săptămâni iar costurile reviziei se ridică la 400 mil. lei

Petrom a început revizia generală la Petrobrazi, prima...

Autor: Liviu Popescu

24.04.2023, 10:41 2073

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie petrolieră din România, a început lucrările de revizie generală la Petrobrazi, care se vor derula pe parcursul a şase săptămâni, şi pentru care compania va aloca 400 mil. lei reprezentând costuri de mentenanţă şi investiţii. Activitatea rafinăriei va fi oprită în acest interval de timp.

„O revizie generală reprezintă un eveniment de importanţă majoră în activitatea rafinăriei şi necesită un proces complex de planificare şi de management al riscului. Revizia va totaliza peste 2 milioane de ore de operaţiuni; sunt planificate peste 20 de proiecte de modernizare şi zeci de mii de verificări şi inspecţii tehnice la echipamente şi instalaţii. Pregătirea acestei revizii a durat doi ani şi este obligatorie pentru a asigura o bună funcţionare a rafinăriei în condiţii de siguranţă. Această planificare a avut în vedere şi asigurarea stocurilor de carburanţi necesare pentru continuitatea în aprovizionarea pieţei din România şi regiune”, spune Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

În cadrul reviziei vor fi implicate 25 de firme contractoare principale, peste 80% dintre acestea fiind firme româneşti. Revizia se va desfăşura cu ajutorul a aproximativ 6.000 de oameni şi va include expertize tehnice la peste 600 de echipamente, verificări a peste 1.400 de supape de siguranţă, probe de presiune la aproximativ 6.000 de conducte, precum şi verificări ale echipamentelor electrice şi de automatizare.

În paralel cu revizia, se vor desfăşura lucrări de modernizare la mai multe instalaţii din cadrul rafinăriei, precum proiectul de înlocuire a camerelor de cocsare.

Ultima revizie generală a avut loc în 2018, iar următoarea revizie generală este luată în calcul pentru 2028.

OMV Petrom a investit, în perioada 2004 – 2022, aproximativ 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi, o treime din această sumă fiind destinată reducerii impactului de mediu.

Cu o capacitate anuală de rafinare de 4,5 mil tone de ţiţei, Petrobrazi este una din cele mai importante rafinării din România.

La Petrobrazi, ţiţeiul este procesat şi transformat într-o gamă largă de produse petroliere de calitate de la benzină, motorină, GPL, la carburanţi pentru aviaţie şi alte produse pe bază de uleiuri minerale.

OMV Petrom este cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, având o capitalizare de 30,8 miliarde de lei.

Petrom a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României.

Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile.

Statul român a încasat direct din toate taxele plătite de OMV Petrom 16,5 mld. lei (3,4 mld. euro), după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din domeniul energetic.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO