Burse - Fonduri mutuale

Petrom, cea mai mare companie listată la bursa de la Bucureşti, are aprobarea acţionarilor pentru dividende din profitul pe 2019: randament de 10%. Christina Verchere, CEO: Ne-am menţinut propunerea de distribuire de dividende, în ciuda presiunii la care este supusă industria noastră

Petrom, cea mai mare companie listată la bursa de la...

Autor: Liviu Popescu

27.04.2020, 15:47 716

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la bursa de la Bucureşti în termeni de capitalizare, circa 17,5 miliarde de lei, a avut luni adunarea generală a acţionarilor în urma căreia s-a decis printre altele aprobarea dividendului de 0,031 lei pe acţiune propus de conducere, dar şi bugetul pe 2020.

La preţurile de tranzacţionare de la închiderea de vineri, randamentul dividendelor SNP este de 10%, arată calculele realizate de ZF.

„Ne-am menţinut propunerea de distribuire de dividende, în ciuda presiunii la care este supusă industria noastră, în contextul pandemiei de coronavirus şi a scăderii abrupte a preţului ţiţeiului. Dividendul aprobat reflectă performanţa din 2019 a OMV Petrom. În această perioadă dificilă, ne menţinem angajamentele faţă de acţionarii noştri - inclusiv statul român”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Astfel Petrom va distribui 1,75 mld. lei către acţionari din care cea mai mare parte se va îndrepta către OMV, în calitate de acţionar majoritar. Către statul român vor merge 362 mil. lei. Petrom menţionează că din 2005 şi până în 2019, a distribuit către statul român dividende în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei.

Cum Petrom a avut în 2019 un profit net de 3,6 mld. lei, rezultă că spre investitori va merge 49%.

De asemenea, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat bugetul OMV Petrom S.A. pentru 2020. Acesta a fost întocmit pe baza ipotezelor existente înaintea izbucnirii pandemiei COVID-19, respectiv pe baza unui preţ mediu al ţiţeiului Brent de 60 USD/bep. În prezent preţul unui baril Brent este de 23,3 dolari.

“Compania monitorizează continuu situaţia şi va oferi cele mai bune estimări cu privire la măsurile de răspuns la actuala criză, precum şi la evoluţia estimată în 2020 a principalilor indicatori operaţionali şi de piaţă, în data de 29 aprilie 2020 cu ocazia publicării rezultatelor consolidate ale Grupului pentru primul trimestru al 2020”.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO