Burse - Fonduri mutuale

Petrom deschide şi astăzi pe minus şedinţa de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti: acţiunile scad cu 1% pe circa 1,5 mil. lei în doar câteva minute. În două zile cea mai mare companie listată pierde 2 miliarde de lei din evaluare

Petrom deschide şi astăzi pe minus şedinţa de...

Autor: Liviu Popescu

29.12.2022, 10:20 519

Cu 1% scad acţiunile Petrom la debutul şedinţei de joi, pe tranzacţii de circa 1,5 milioane de lei şi ajung la preţul de 0,42 lei pe unitate, însă cu un număr mai mare de cumpărători faţă de vânzători, arată datele agregate ZF de la BVB. Astfel presiunea pe vânzare, prezentă pe tot parcursul şedinţei de ieri când acţiunile SNP au avut un declin de 6,14% ca reacţie negativă la supraimpozitarea anunţată de Guvern, pare a se fi disipat. Cel puţin aşa indică deschiderea de joi.

La acest preţ capitalizarea Petrom este de circa 26,4 mld. lei. Miercuri seară cea mai mare companie listată avea o evaluare de 26,7 mld. lei iar marţi, înainte de anunţarea oficială a OUG, circa 28,4 mld. În doar două zile Petrom a pierdut 2 mld. lei.

“În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022 respectiv 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu cota de 60%”, se arată în proiectul OUG care urmează să fie dezbătut astăzi.

Companiile active în extracţia ţiţeiului, a gazelor naturale sau cele care sunt implicate în fabricarea produselor petroliere  ar putea fi subiectul unei noi taxe pe profitul din 2022 şi 2023, arată un proiect de Ordonanţă de Urgenţă. Astfel, cele mai afectate companii de noua propunere ar fi OMV Petrom şi Romgaz.

 “Profiturile impozabile/contabile aferente exerciţiului financiar 2022 şi respectiv aferente exerciţiului financiar 2023 sunt cele determinate potrivit regulilor fiscale/reglementările contabile aplicabile, înainte de recuperarea pierderilor din anii precedenţi. În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022, respectiv din 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%”, se arată în nota de fundamentare a OUG.

În acest moment, producătorii de gaze plătesc oricum un impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea gazului natural, dar prin acest OUG ar fi taxate şi producţia de petrol şi cea de produse petroliere.

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 9,1 miliarde de lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul de 1,6 miliarde de lei din 2021. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din Româniia, a terminat primele nouă luni cu un profit net de 2,6 miliarde de lei, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

 ​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO