Burse - Fonduri mutuale

Petrom scapă de taxa de 1 mld. euro. Cât va plăti după ce preşedintele Iohannis a semnat documentul care schimbă taxa de solidaritte

Petrom scapă de taxa de 1 mld. euro. Cât va plăti...

Autor: Liviu Popescu

12.05.2023, 17:45 7953

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 12 mai 2023 legea de modificare a OUG 186/2022 cu privire la contribuţia pe solidaritate prin taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din energie. Următorul pas este publicarea în Monitorul Oficial şi intrarea în vigoare.

Astfel Petrom – care era vizată în special de această taxă despre care compania spunea că este neconstituţională - urmează să plătească aproximativ 1,4 mld. lei pe fondul modificării substanţiale a metodologiei de calcul, şi nu aproximativ 5 mld. lei aşa cum intenţionau iniţial autorităţile.

Taxele au fost impuse pe fondul scumpirii accelerate a preţurilor la combustibil ceea ce s-a tradus în rezultate financiare record pentru companiile din energie. De exemplu Petrom a avut în 2022 un profit net de 10 mld. lei, unic în istoria României.

“Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie (PL-x 128/06.03.2023)”.  

Pe 13 aprilie Iohannis a retrimis în Parlament legea prin care Petrom s-ar fi încadrat la taxa platei de solidaritate. Compania a afirmat că nu intră sub acest spectru. Iohannis remarca atunci “dispoziţii care nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranţa de a nu genera probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament”.

La începutul lunii mai unele amendamte ale legii au trecut de Senat iar ulterior de Camera Deputaţilor. Cel mai important se referă la eliminarea procentelor de 60% pentru extra profituri, iar, în cazul Petrom, se introduce o nouă taxă, de câteva ori mai mică decât cea iniţială.

Publicaţia Economica.net notează că această taxă este una gândită special pentru Petrom, întrucât amendamentul vorbeşte despre companii care extra şi rafinează ţiţei, singurul caz din România fiind doar Petrom.

Aici aplică o taxă de 350 de lei pe tonă. Petrom arată în raportul de anul trecut că a rafinat 4,6 mil. de tine de ţiţei, deci rezultă că s-ar încadra la o taxă de 1,47 miliarde de lei, adică 300 mil. euro.

La ora redactării acestei ştiri acţiunile SNP se află în corecţia ex-dividend, de 5,3% la Bursa de Valori. Compania are o capitalizare de circa 30 mld. lei.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO