Burse - Fonduri mutuale

Petrom si Amonil, printre putinele castigatoare

12.08.2004, 00:00 17



Actiunile Impact au mai pierdut ieri 1,6%, o scadere similara cu cea din sedinta precendenta, datorate raportarii de catre companie a unor rezultate financiare semestriale in scadere.



Analistii apreciau ca pentru a trezi un interes mai ridicat din partea cumparatorilor, Impact ar fi trebuit sa raporteze o crestere de profit, aceasta crestere trebuind sa fie. Impact nu a raportat o crestere a profitului, dimpotriva rezultatul la sase luni fiind in scadere cu 9% fata de perioada similara a anului trecut. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Impact s-a derulat la pretul de 4.800 lei/actiune, valoarea transferurilor fiind de 5,3 miliarde lei.



Trei dintre SIF - uri au inregsitrat scaderi usoare, actiunile SIF Banat - Crisana si Moldova fiind cotate la inchidere la aceleasi preturi de marti. Mai tranzactionate dintre aceste companii au fost titlurile SIF Oltenia, care au facut obiectul unor operatiuni de 6 miliarde lei. La finele sdintei, aceste actiuni erau cotate la 7.400 lei/actiune, in scadere cu 0,7% fata de cotatia precedenta.



Dintre emitentii care au realizat ieri un rulaj de peste un miliard de lei, doar actiunile SNP Petrom si cele ale Amonil au inregistrat aprecieiri de pret. Actiunile Petrom au fost de altfel cele mai lichide de pe piata, tranzactiile cu aceste titluri insumand 7,5 miliarde lei. Pretul la inchidere a fost de 2.430 lei/actiune, in crestere cu 1,3%.



Cotatia Amonil a mai castigat 2%, pretul maxim pe parcursul sedintei fiind de 410 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,4 miliarde lei.



Actiunile bancilor, cu exceptia celor ale Bancii Carpatica, au fost cotate in jurul preturilor din sedinta precedenta. Tranzactiile cu actiuni Carpatica s-au perfectat la minimul posibil al zilei de 8.000 lei/actiune, dar si lichiditatea titlurilor a fost extrem de scazuta, rulajul fiiind de doar 16 milioane lei. Scaderea a fost cauzata de trecerea datei pana la care se puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de actiuni gratuite.



Pe fondul unei presiuni la vanzare, actiunile Siretul au pierdut 5,8%, ultima tranzactie derulandus-e la pretul minim al sedintei de 2.260 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor Siretul a fost in crestere, operatiunile de ieri insumand 4,7 miliarde lei.





Fuziune si finantari de 12 mil. euro la Impact



Compania de constructii Impact Bucuresti a convocat ieri o Adunare Generala a Actionarilor care va discuta fuziunea Impact cu o societate pe care Impact a anuntase ca vrea sa o achizitioneze in urma cu o lunas Fondamento Forte. Aceasta detine un teren de 30 de hectare in zona de nord a Capitalei. Compania nu a anuntat insa pana in prezent daca a incheiat tranzactia de preluare. Pretul aprobat de conducerea Impact pentru preluarea Fondamento Forte s-a ridicat la peste 6 mil.dolari. Actionarii Impact vor mai discuta o emisiune de obligatiuni in valoare de 7 mil.euro, contractarea unor credite bancare in valoare de 5 mil.euro si cumpararea a 4,5 hectare de teren in Oradea si Ploiesti.





Piata RASDAQ



Un pachet de 5,4% din actiunile comerciantului de textile Valmetex Ramnicu - Valcea a fost transferat ieri pe RASDAQ, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 6,2 miliarde de lei.



Actiunile Valmetex au facut obiectul a cinci tranzactii, majoritatea perfectandu-se la pretul de 4.000 lei/actiune, care reprezinta de altfel si cea mai ridicata cotatie din ultimul an . Actionarul majoritar al companiei este fondul de investitii Broadhurst, care detine impreuna cu persoanele implicate o participatie de 77,8%.



O lichiditate mai ridicata decat de obicei au avut si actiunile CNM Petromin, specializata in transporturi maritime. Cu actiunile Petromin s-au derulat 11 tranzactii, valoarea totala a acestora fiind de 836 milioane de lei. Pachetul de actiuni transferat ieri reprezinta 0,2% din capitalul social al companiei. Actiunile au fost tranzactionate ieri la preturi cuprinse intre 8.500 lei sI 13.375 lei/actiune, cotatia medie urcand cu 22%. Compania este detinuta de stat prin AVAS, care controleaza un pachet de 70% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este SIF Transilvania, cu o participatie de 23,8%.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au reatins maximul istoric de 58.000 lei/actiune. Titlurile Braiconf continua sa se mentina pe primul loc in ceea ce priveste rulajele realizate de actiunile companiilor listate la Categoria I a bursei RASDAQ. Transferurile de ieri cu aceste actiuni au totalizat 546 milioane de lei. La nivelul pretului mediu, aprecierea a fost de 0,3%.



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au inregistrat o lichiditate mai redusa decat in sedinta precedenta, si cursul inregistrand o depreciere. Cotatia medie a scazut cu 2,1%, pretul maxim atins pe parcursul sedintei fiind de 1.710 lei/actiune. In sedinta precedenta, actiunile Socep inregistrasera o apreciere medie de peste 3% ca urmare a prezentarii unor rezultate financiare pe primul semestru in crestere.



Cu actiunile Rompetrol SA (Vega) s-au derulat tranzactii mai multe decat in ultima perioada, in cele 30 tranzactii ale sedintei, fiind transferat un pachet total de 436.000 actiuni. Valoarea tranzactiilor a fost de 232 milioane delei. Cotatia medie a titlurilor Vega a pierdut 3%, cel mai ridicat pret inregistrat ieri fiind de 560 lei/actiune.



Majoritatea actiunilor apartinand companiilor listate la Categoria I au fost tranzactionate la preturi inferioare celor din sedinta precedenta, in aceste conditii indicele RAQ - I, care urmareste evolutia acestor societati pierzand 1,1%. Dintre actiunile respective, doar titlurile Braiconf si Altur au crescut, ultimele avand o lichiditate foarte redusa.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO