Burse - Fonduri mutuale

Petrom si BRD sunt acum blue-chips-urile care misca piata

05.10.2007, 18:48 31

Preferatele strainilor, Petrom si BRD, companii care detin ponderi apropiate de 20% fiecare in indicele BET, sunt cele mai tranzactionate actiuni in ultimele zile pe Bursa de la Bucuresti. Ieri, la mijlocul sedintei de tranzactionare, s-a transferat un pachet de 43,3 milioane de actiuni la un pret de 0,525 lei/titlu. Valoarea operatiunii a fost de 6,7 milioane de euro, iar pe ansamblul intregii zile rulajul pe titlurile companiei petroliere a urcat la aproape 7,7 mil. euro (26 mil. lei), fara concurenta in topul lichiditatii de ieri de la Bucuresti.
"Preturile, cel putin la Petrom, sunt bune, daca avem in vedere asteptarile pietei asupra rezultatelor pe al treilea trimestru. Ramane de vazut daca acestea se vor confirma", spune Nicolae Rusu, presedintele Orizont Vest.
Cotatia Petrom a urcat puternic fata de inceputul lunii si a avansat cu 6% in trei sedinte. Chiar si acum insa pretul ramane cu mult sub nivelul de la inceputul anului, de aproape 0,6 lei/actiune.
BRD a venit a doua in topul celor mai tranzactionate titluri, cu un rulaj de aproape 1,3 milioane de euro, departe insa de lichiditatea inregistrata pe actiunile Petrom.
Dupa o crestere furioasa inceputa in ultima zi din septembrie si care a durat trei sedinte, piata s-a calmat, iar avansurile inregistrate de indici zilnic sunt acum modeste. Ieri BET a urcat cu aproape 0,9%, iar valoarea tranzactiilor totale din piata actiunilor a fost de 24 mil. euro. "Era normala revenirea dupa ce am avut parte de o corectie mai serioasa in august si septembrie. Criza din piata creditelor ipotecare din Statele Unite
s-a rezolvat pentru moment dupa ce banca centrala a luat hotararea de a cobori dobanda de referinta. Si de la noi sunt semne de stabilitate, guvernul a ramas in functie si se asteapta rezultatele la noua luni", spune Nicolae Rusu.
In ceea ce priveste societatile de investitii financiare, acestea au urcat ieri in medie cu 0,4%. SIF Banat-Crisana si SIF Moldova sunt codase in topul performantelor fata de inceputul anului pe acest segment, cu un avans de 4%, respectiv 6%. Greul a fost dus de SIF Muntenia si SIF Moldova, BET-FI avand o performanta de peste 30% fata de ultima sedinta din 2006.
"Societatile de investitii financiare raman in continuare actiuni cu potential, prin prisma portofoliilor importante pe care le administreaza. In plus, primele doua sunt acum la preturi apropiate de cele de la inceputul anului", spune Rusu.

Titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) au sarit ieri cu 4% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,2 mil. euro (4 mil. lei), nivel care a propulsat actiunea intre primele trei cele mai tranzactionate ieri la Bucuresti. Saltul vine la o zi dupa ce titlurile Biofarm s-au corectat cu 34% in urma trecerii datei de inregistrare pentru majorarea de capital. Pretul a ramas insa peste nivelul matematic, iar cresterea de ieri adauga castiguri substantiale in portofoliul investitorilor care au mizat pe actiunile producatorului de medicamente. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,64 lei/actiune, iar maximul atins in timpul sedintei a fost de 0,65 lei/actiune.

Actiunile SIF Muntenia (SIF 4) au inregistrat in ultima sedinta o variatie pozitiva de 0,4%, pe fondul unui rulaj de aproape 1 milion de euro. De altfel, 0,4% a fost si cresterea medie a celor cinci societati de investitii, reflectata in modificarea indicelui BET-FI. Cea de-a patra societate de investitii financiare a raportat in primul semestru un profit net de 38,18 mil. lei (11,5 mil. euro), reprezentand mai putin de jumatate din rezultatul obtinut pentru aceeasi perioada a anului precedent. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,54 lei/actiune, in timp ce maximul atins in timpul sedintei de tranzactionare a fost de 2,55 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut ieri 0,55%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni fiind de 0,83 mil. lei (2,8 mil. lei). Cotatia Bancii Transilvania a urcat dupa trecerea datei de inregistrare cu aproape 30%, in aproape 5 luni. Banca clujeana a cumparat ieri 10% din actiunile BT Asigurari de la SIF Banat-Crisana in schimbul a 5,65 mil. euro. In urma achizitiei Banca Transilvania a ajuns sa detina aproape 90% din compania de asigurari. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,905 lei/actiune, iar maximul atins in timpul sedintei a fost de 0,91 lei/actiune, iar nivelul minim s-a situat sub pragul de 0,9 lei/actiune.

Actiunile companiei care se ocupa cu transportul energiei electrice Transelectrica (TEL) au pierdut ieri usor, 0,49%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,5 mil. euro (1,7 mil. lei). Inceputul corectiei din iulie a coincis cu intrarea acestor titluri pe un trend descendent, iar cotatia acestora nu si-a revenit la fel de bine, in comparatie cu restul blue-chips-urilor. Totusi, in ultimele sedinte cursul actiunilor Transelectrica a recuperat serios, iar multi dintre brokeri o vad drept o investititie cu potential, avand in vedere valoarea activelor pe care le detine. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 40,5 lei/actiune.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar Comnord (COSC) au inregistrat si ieri cel mai important rulaj de pe segmentul XMBS, fosta piata de negociere extrabursiera a segmentului RASDAQ. Cotatia ramane in apropierea maximelor atinse la sfarsitul lunii iulie, de circa 30 de lei/actiune. Comnord a ajuns in atentia investitorilor anul acesta prin prisma rezultatelor financiare in crestere puternica. Compania este implicata in mai multe proiecte imobiliare din Bucuresti. Actiunea a fost ajutata si de sporirea lichiditatii, dupa ce Stere Tivichi a vandut in mod repetat pachete importante din companie. Ieri, valoarea celor 15 tranzactii pe acest emitent a fost de 3 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO