Burse - Fonduri mutuale

Petrom va investi 1 mld. euro in productie

18.04.2008, 20:52 15

Petrom va investi anul acesta 1,7 mld. euro (6,1 mld. lei), in crestere cu 54% comparativ cu fondurile investite anul trecut, majoritatea sumelor, respectiv aproximativ 1 mld. euro (3,34 mld. lei) vor fi alocate exclusiv segmentului de explorare si productie, cel care furnizeaza cea mai mare parte a veniturilor Petrom.
Reprezentantii Petrom spun ca pe partea de productie va avea loc si reducerea costurilor printr-un proces de integrare a activitatilor de servicii petroliere ale Petromservice, achizitionate anul trecut cu 328,5 mil. euro. Totodata, potrivit documentelor Petrom, compania va incepe anul acesta un program de reducere a costurilor pe partea de explorare si productie. Unul dintre cele mai importante proiecte pe care Petrom le va demara anul acesta va fi constructia unei centrale electrice de pe platforma Petrobrazi, centrala care va avea o capacitate de 860 MW, mai mare decat un reactor nuclear.
Pe segmentul de rafinare compania va investi 360 mil. euro (1,3 mld. lei), in timp ce pe segmentul de marketing vor fi alocate fonduri de 125 mil. euro (451 mil. lei). Pe partea de gaze si energie elecrtrica, Petrom va aloca 200,5 mil. euro (722 mil. lei). Compania estimeaza o productie totala in usoara crestere comparativ cu 2007, pana la un nivel de 71,1 mil. barili echivalent petrol, mai ales tinand cont de faptul ca Petrom a reusit de la jumatatatea anului trecut o stabilizare a productiei.
Compania estimeaza ca va inregistra anul acesta un EBITDA (profit din exploatare inainte de depreciere si amortizare - n.r.) de 3,7 mld. lei (peste 1 mld. euro), in crestere cu 21%, in lei, comparativ cu rezultatul inregistrat in 2007.
Potrivit documentelor Petrom, in AGA care va avea loc pe data de 22 aprilie va fi discutata si solicitarea AVAS, unul dintre actionarii Petrom, in legatura cu propunerea acestora de anulare a achizitiei Petromservice. AVAS a declarat la inceputul anului ca Petrom a platit un pret mult prea mare pentru achizitia diviziei de servicii petroliere din cadrul Petromservice precizand ca aceasta tranzactie ar putea dauna grav dezvoltarii companiei.
Petrom va propune spre aprobarea AGA un dividend aferent anului 2007, in suma bruta de 0,0191 lei pe actiune si in suma bruta totala de 1,08 mld. lei, reprezentand 61% din profitul net al Petrom din 2007.
In ceea ce priveste remunerarea membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei, se propune o remunerare neta de 20.000 de euro pe an pentru fiecare din cei noua membri ai consiliului. Printre acestia se afla si Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom.
Restul actionarilor sunt AVAS cu 20,64%, Fondul Proprietatea cu 20,11% si alti actionari cu 8,24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO