Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, marje de rafinare mai reduse

26.10.2006, 19:33 9

Rompetrol Rafinare, principala companie din Romania a grupului petrolier condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a pierdut inca 2 mil. euro pe trimestrul al treilea, pe fondul scaderii marjelor de rafinare. Petromidia a anuntat ieri o pierdere de 41 mil. lei (11,6 mil. euro) pe primele noua luni ale anului, fata de castigul de 408,8 mil. lei (aprox. 115 mil. euro) raportat in aceeasi perioada a anului trecut.
Profitabilitatea redusa a fost cauzata de marjele de rafinare care s-au redus in trimestrul al treilea, dupa ce in iunie atinsesera un nivel semnificativ ce urma unor valori modeste din primul trimestru. Pretul titeiului a continuat sa se mentina la cote ridicate, contabilizand o majorare medie de 25% in primele noua luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce cresterea pretului produselor petroliere a fost mult mai moderata, potrivit datelor furnizate de Rompetrol.
Cifra de afaceri a companiei a ajuns pe primele noua luni la 4,02 mld. lei (1,14 mld. euro), in crestere, in euro, cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit rezultatelor neconsolidate prezentate de companie, elaborate in conformitate cu stardele romanesti de contabilitate.
Impreuna cu filialele sale - benzinariile, petrochimia si depozitele - Rompetrol Rafinare a a obtinut o cifra de afaceri de 1,5 mld. $ (1,18 mld. euro), in crestere cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pierderile nete consolidate ale Rompetrol Rafinare se ridica la 4,6 mil. euro fata de profitul net de 90 mil. euro raportat in aceeasi perioada a anului trecut.
In ciuda reducerii profitabilitatii, reprezentantii Petromidia spun ca au reusit in ultimele luni sa reduca costurile de operare ale rafinariei.
"Al treilea trimestru al acestui an a marcat incheierea unui ciclu de investitii derulate succesiv de la preluarea Petromidia, proiecte importante ale caror rezultate au fost deja vizibile in ultimele luni. Acestea au asigurat o productie constanta, efectul regasindu-se in scaderea semnificativa a costurilor de operare", afirma Cosmin Cocean, director al Petromidia.
Intregul grup Rompetrol, care include si reteaua franceza de benzinarii Dyneff, a realizat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri consolidata de 3,37 mld. euro, dublu comparativ cu perioada similiara a anului trecut. In perioada analizata, pierderea neta s-a situat la 2,36 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO