Burse - Fonduri mutuale

Piata a inghitit obligatiuni de 165 mil. lei

30.09.2008, 18:03 34

Emisiunea de obligatiuni a municipiului Iasi, in valoare de 100 mil. lei (27,8 mil. euro), incheiata la sfarsitul saptamanii trecute, a fost subscrisa in intregime de catre investitori, potrivit reprezentantilor firmei de consultanta VMB Partners, care a consiliat municipalitatea in aceasta operatiune.

Aceasta este cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale derulata pana in acest moment pe piata de la Bucuresti, intermediarul ofertei fiind societatea de brokeraj BT Securities. In urma cu doua saptamani, municipiul Bacau a atras 35 mil. lei printr-o emisiune de obligatiuni intermediata de Raiffeisen Capital&Investment (RCI), iar astazi se incheie oferta de obligatiuni Timisoara, in valoare de 30 mil. lei, intermediata de BCR Securities.
"Emisiunea de obligatiuni a municipiului Iasi a fost subscrisa in proportie de 100%, la fel ca si cea a municipiului Bacau. Maine (astazi - n.red.) se incheie si oferta de obligatiuni Timisoara, care in mod sigur va fi subscrisa in intregime", a declarat pentru ZF Alexandru Popescu, consilier juridic in cadrul VMB Partners, care a fost consultant pentru emitent in toate cele trei emisiuni.
Succesul celor trei oferte arata interesul ridicat pentru instrumentele cu venit fix, in conditiile in care Bursa de Valori se confrunta in aceasta perioada cu cele mai puternice scaderi din istoria ei.
Municipiul Iasi a vandut un milion de obligatiuni cu valoarea de 100 de lei si o dobanda variabila calculata ca medie aritmetica intre ratele dobanzilor interbancare ROBID si ROBOR la 6 luni, la care se adauga o prima de 0,65%. Maturitatea obligatiunilor este de 20 de ani si 4 luni, una dintre cele mai mari existente in acest moment pe piata. Aceasta emisiune reprezinta prima transa dintr-un imprumut obligatar in valoare de 200 mil. lei (55,6 mil. euro) contractat de Primaria Municipiului Iasi pentru finantarea unor proiecte de interes local.
In urma cu doua saptamani, RCI a finalizat o oferta publica de obligatiuni prin intermediul careia a strans 35 mil. lei (9,72 mil. euro) pentru Primaria Municipiului Bacau. Obligatiunile Bacau au maturitatea de 18 ani si o dobanda calculata ca medie aritmetica intre ROBID si ROBOR la 6 luni la care se adauga o prima de 0,85%. Aceasta este a doua transa dintr-un imprumut mai mare, dupa ce municipalitatea din Bacau a mai atras 35 mil. lei in noiembrie anul trecut.
In cazul ofertei de obligatiuni Timisoara, este vorba despre ultima transa dintr-un imprumut in valoare de 140 mil. lei, realizat in cinci transe. Municipalitatea a emis 300.000 de obligatiuni, la pretul de 100 lei/unitate, egal cu valoarea nominala. Dobanda oferita de primarie este egala cu 12,4% pentru primul cupon si cu media dobanzilor ROBID si ROBOR la trei luni plus 0,1% pentru urmatoarele intervale. La BVB sunt tranzactionate in prezent 19 emisiuni de obligatiuni municipale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO