Burse - Fonduri mutuale

Piata bursiera a intrat intr-un interval din care nu are forta sa iasa

Piata a intrat intr-un interval din care nu are forta sa iasa
01.07.2009, 18:42 26

Bursa de la Bucuresti a incheiat ieri o alta sedinta neconvingatoare, majoritatea indicilor consemnand scaderi mici, de pana la 1%. Cele mai mari pierderi le-au inregistrat societatile financiare, care au coborat cu 1,4% fata de referinta, la pragul de 16.400 de puncte.

Traderii apreciaza ca piata a intrat intr-un range, cuprins intre pragul suport de 15.000 de puncte pe BET-FI si cel de rezistenta, de 17.000 de puncte, din care nu are forta necesara sa iasa. Acestia sunt de parere ca tranzactiile care se mai desfasoara in piata sunt efectuate de investitori avizati, familiarizati cu piata, precum si de intermediari, precum brokeri sau traderi, care prefera sa achizitioneze pachete mici de actiuni. Din aceasta cauza lichiditatea pietei se pastreaza redusa, ieri spre exemplu depasind cu putin nivelul de 1,9 mil. euro.
"S-a creat un range in piata, in special pe societatile financiare, iar piata nu mai are puterea necesara sa iasa din aceasta situatie. Ma astept in schimb la o crestere a lichiditatii saptamana viitoare, pe fondul apropierii deciziei Curtii Constitutionale cu privire la pragul de detinere pe SIF-uri", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital.
Dintre SIF-uri, titlurile societatii financiare SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare pierdere, inchizand cu 2,1% sub referinta, in timp ce restul SIF-urilor au marcat corectii in medie cu 1%.
Tot in sectorul financiar, titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 0,6% si respectiv 1,8% fata de referinta, in timp ce actiunile societatii de intermediere Broker Cluj (BRK) au inchis in coborare cu 0,5% sub referinta.
"Cei care prefera sa intre in acest moment in piata sunt investitori familiarizati cu piata. Este posibil sa vedem si multi intermediari care intra acum in piata, cu achizitii de volume mici. Investitorii avizati, si in special cei speculativi, nu intra in piata deorece volatilitatea este extrem de redusa. La variatii de nici 1% si o lichiditate care abia depaseste un milion de euro, niciun speculator nu se incumeta sa intre in piata, pentru ca risca sa ramana cu titlurile navandute la finalul sedintei", a explicat Muresian.
Actiunile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) s-au numarat printre cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri. Titlurile Rompetrol au urcat cu aproape 0,5% fata de referinta, in vreme ce titlurile Petrom s-au depreciat cu 2,1% fata de referinta, cea mai mare scadere dintre companiile din sectorul energetic.
Indicele de profil BET-NG a coborat cu 0,5%, putin sub pragul de 500 de puncte.
In sectorul farma titlurile Biofarm (BIO) si Antibiotice (ATB) au revenit pe scadere, cu corectii de 0,6% si respectiv 0,7%, in timp ce actiunile Zentiva (SCD) au urcat cu 0,8% fata de referinta, la pretul de 0,67 lei/actiune.
Unele dintre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri au fost consemnate de titlurile combinatului chimic Amonil (AMO), de 5,2%. De asemenea, sectorul constructiilor a consemnat scaderi importante, actiunile producatorului de materiale plastice de constructii Teraplast (TRP) au coborat cu 5,3%, titlurile Dafora (DAFR) au pierdut 1,2%, iar actiunile Condmag (COMI) au coborat cu aproape 2% fata de referinta, la pretul de 0,27 lei/actiune.
"Personal ma astept la corectii in piata, iar perioada de raportari, daca nu confirma asteptarile investitorilor, ar putea genera o scadere importanta in piata. De altfel se simte un sentiment negativ in piata, iar pe plan international nu se contureaza o perioada favorabila", a incheiat Muresian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO