Burse - Fonduri mutuale

Piata serviciilor de brokeraj ar putea ajunge la 90 mil. euro in acest an, dublu fata de 2006

Piata serviciilor de brokeraj ar putea ajunge la 90 mil. euro in acest an, dublu fata de 2006

Click pentru imaginea marita

02.08.2007, 18:43 19

Cresterea activitatii fondurilor straine de investitii, dar si a micilor investitori pe piata de capital ar putea urca piata serviciilor de brokeraj la peste 90 mil. euro in acest an.
In primele sapte luni ale anului, piata serviciilor de brokeraj s-a ridicat la circa 51 mil. euro, valoare apropiata de cea inregistrata pe tot anul trecut, in conditiile in care valoarea tranzactiilor de pe Bursa a depasit nivelul de anul trecut, iar comisioanele practicate de brokeri nu au inregistrat modificari semnificative de la inceputul anului.
Cresterea lichiditatii Bursei de Valori s-a datorat intrarilor semnificative de capital strain, ca efect al aderarii la Uniunea Europeana, precum si cresterii vizibilitatii pietei RASDAQ, care a inregistrat o triplare a valorii tranzactiilor in primele sapte luni, comparativ cu intreg anul trecut, atingand 780 mil. euro.
Tranzactiile cu actiuni derulate in primele sapte luni ale anului pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inclusiv piata RASDAQ, s-au ridicat la 3,4 miliarde de euro, cu 11% mai mult decat rulajul pe tot anul trecut, care a fost de circa 3,04 miliarde de euro.
Avand in vedere ca valoarea medie a comisionului practicat de catre societatile de brokeraj pentru operatiuni de vanzare sau cumparare este de aproximativ 0,75%, iar pentru fiecare tranzactie realizata platesc comision atat cumparatorul, cat si vanzatorul, rezulta o valoare estimata a pietei de 51 mil. euro.
Pe piata activeaza in prezent 77 de societati de brokeraj, insa primele 10 dintre acestea controleaza peste 60% din piata.
Comisioanele practicate de brokeri se diferentiaza semnificativ in functie de tipul de client. Astfel, societatile mari de brokeraj, care lucreaza preponderent cu clienti institutionali importanti, percep comisioane de circa 0,5%, deoarece clientii institutionali ruleaza sume mari, de ordinul milioanelor de euro. Tranzactiile realizate de investitori institutionali reprezinta circa 60% din totalul tranzactiilor realizate pe Bursa, potrivit statisticilor privind investitiile disponibile pe BVB.
De cealalta parte, societatile de brokeraj care lucreaza preponderent cu investitori persoane fizice au o gama mai larga de comisioane, care variaza intre 0,5% si 1,5%, in functie de rulajul realizat de fiecare investitor intr-o anumita perioada. Comisioanele medii platite de micii investitori, care ruleaza sume de pana la 100.000 de lei intr-o luna, variaza in jurul valorii de 1% din valoarea tranzactiilor derulate, potrivit datelor disponibile pe site-urile societatilor de brokeraj.
"Comisioanele pentru institutionali se situeaza in jur de 0,5-0,6%, dar pot atinge si valori mai mari in cazul promovarilor de companii nou listate sau a companiilor listate pe RASDAQ. Pentru persoanele fizice, comisioanele se situeaza in jurul nivelului de 1%", spune Octavian Molnar, directorul societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad, una dintre primele zece de pe piata.
Astfel, o societate de brokeraj axata pe retail, care realizeaza un rulaj de 50 mil. euro intr-o luna, poate incasa din comisioane o suma egala cu o societate de brokeraj care intermediaza pentru investitori institutionali si realizeaza un rulaj de 100 mil. euro pe luna. Pe de alta parte, costurile sunt mai ridicate pentru un broker de retail, care are mai multe agentii si mai multi angajati, decat pentru un broker care lucreaza cu fonduri de investitii, care isi poate desfasura operatiunile intr-o singura locatie si cu un numar redus de salariati.
Cresterea pietei de brokeraj ar putea fi si mai accelerata in a doua parte a anului, lunile de toamna fiind, de regula, caracterizate de o activitate si mai intensa pe Bursa. Astfel, daca dupa primele sapte luni ale anului valoarea estimata a pietei este de circa 51 mil. euro, pana la finele anului aceasta s-ar putea ridica la 90 mil. euro. Pe de alta parte, unii brokeri spun ca activitatea mai intensa determina si o concurenta mai mare intre societatile de brokeraj, in special pentru clienti mari, fapt care pune presiune pe comisioane.
"Exista in prezent o presiune pe comisioane in special pe clientii mari, de aceea cred ca piata se afla la un nivel sub 50 mil. euro. Cred ca un comision mediu de 0,7% ar fi mai realist", sustine Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj, cea mai mare societate de brokeraj independenta de pe piata. La un comision mediu de 0,7%, valoarea pietei dupa primele 7 luni ar fi de 47 mil. euro.
Cresterea pietei de brokeraj este reflectata si de rezultatele Bursei de Valori la sase luni, care indica o depasire cu 30% a veniturilor bugetate, potrivit directorului BVB, Stere Farmache.
Bursa si-a propus pentru acest an afaceri de 37 mil. lei (11,7 mil. euro), in crestere cu 21% fata de nivelul din 2006, de 30,4 mil. lei (8,6 mil. euro). Daca ritmul de crestere din primul semestru se pasteaza, BVB ar putea inregistra venituri de 48 mil. lei la sfarsitul anului, in crestere cu 60% fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO