Burse - Fonduri mutuale

Pilonul II de pensii nu scapă: angajaţii din IT vor contribui doar dacă vor, conform modificărilor fiscale. Reacţia Asociaţiei Pensiilor Private: În realitate, guvernul nu acordă "facilităţi fiscale" pentru aceşti aproape un milion de salariaţi, ci, de fapt, taie un milion de pensii viitoare

Pilonul II de pensii nu scapă: angajaţii din IT vor...

Autor: Răzvan Botea

28.09.2023, 14:31 8307

Angajaţii din IT vor mai contribui la Pilonul II de pensii doar dacă vor, aşa cum fac deja angajaţii din construcţii, agricultură şi industria agroalimentară.

Practic, contribuţia la pensie Pilon II, adică 3,75% din salariul brut, nu va mai fi obligatorie şi pentru angajaţii din IT, dar nu se va duce la Pilon I, ci va rămâne la angajaţi. Este o modalitate de a amortiza impactul eliminării scutirii de impozit pe venit (10%) pentru angajaţii din IT.

„Statul român s-a gândit să reintroducă acel impozit de 10% care îi afectează pe acei cetăţeni şi ca să mă atragă un pic busuiocul au eliminat obligaţia de a contribui la pilonul II de pensii. Este aceeaşi posibilitate pe care o au şi salariaţii din construcţii sau industria alimentară”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

În IT sunt în acest moment circa 200.000 de angajaţi cu un salariu mediu brut pe lună de 16.500 de lei. Astfel, practic, dacă toţi angajaţii ar opta să nu mai contribuie la Pilonul II, 124 mil. lei nu s-ar mai duce lunar la Pilonul II  de pensii.

Reacţia Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România(APAPR):

„În prezent, aproape 750.000 de salariaţi sunt efectiv "scoşi" din Pilonul II cu contribuţiile până în 2028: construcţiile, agricultura, industria alimentară. Din păcate, lor li se vor alătura circa 200.000 de salariaţi din IT&C, însă ceea ce pare a fi o "facilitate fiscală" este, în realitate, un cadou otrăvit. De fapt, aceşti aproape un milion de salariaţi români pot fi siguri că vor avea pensii garantat mai mici decât restul salariaţilor, deoarece contribuţia de 3,75% din salariul brut aferentă Pilonului II nu se mai acumulează nici la Pilonul II sub formă de bani reali investiţi, nici în sistemul public de pensii, sub formă de puncte de pensie. În realitate, deci, Guvernul nu acordă "facilităţi fiscale" pentru aceşti aproape un milion de salariaţi, ci, de fapt, taie un milion de pensii viitoare, în schimbul unui câştig derizoriu la salariul net astăzi.

Din fericire, însă, legislaţia prevede dreptul individual al fiecărui salariat din aceste domenii să depună o cerere la angajator pentru ca acesta să continue să îi reţină şi să vireze cota de contribuţie aferentă Pilonului II. Această cerere este suficientă pentru ca banii lor să continue să fie investiţi în Pilonul II, un sistem cu rezultate investiţionale excelente până acum.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO