Burse - Fonduri mutuale

Ponta va impozita cu 85% salariile compensatorii ale foştilor şefi de la CSA şi CNVM

Foto Andreea Alexandru

Autor: Raluca Ghinea

03.06.2013, 21:16 1402

Guvernul va aproba marţi o ordo­nan­ţă de urgenţă pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii încasate de cei care au făcut parte din consiliile de supra­veghere ale fostelor co­misii din care s-a format Auto­ritatea de Supra­ve­ghe­re Financiară (ASF), după ce premierul Victor Pon­ta a declarat ieri că este nece­sară o „taxă pe obrazul gros“.

„Vom promova un act nor­mativ de rangul ordo­nan­ţei de urgenţă pentru impozitarea sala­riilor com­pen­satorii la cei care şi-au întrerupt mandatul în con­siliul de supra­ve­ghere la Co­misia de Su­pra­veghere a Asi­gurărilor, Co­misia Na­ţio­nală a Valo­rilor Mo­biliare şi Comisia de Supra­veghere a Sis­te­mului de Pensii Private“, a afirmat Chi­ţoiu, după ce a fost întrebat de jurnalişti ce fel de act normativ va fi promovat marţi în şedinţa de guvern pen­tru impozitarea salariilor compensatorii. El a precizat că impozitarea va fi de 85%, la fel ca taxarea drepturilor litigioase.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că doreşte taxarea cu 85% a sa­lariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a înfiinţat Autoritatea de Suprave­ghere Fi­nanciară (ASF), arătând că nu este vor­ba de o impozitare, ci de o „taxă pe obraz gros“.

„Mie mi se pare absolut inacceptabil să iei 800.000 de euro după ce ai luat 20-30.000 de euro pe lună, într-o instituţie totuşi publică. În Ame­rica s-au impozitat cu 90% bonusurile ace­lea de la băncile care au in­trat în faliment. Cred că ar trebui să facem acelaşi lucru şi am cerut Minis­terului de Finanţe să găsim o soluţie“, a spus Ponta. „Nu este im­pozi­tare, este o taxă pe obraz gros“, a adăugat pre­mierul.

Autoritatea de Su­pra­veghere Financiară (ASF) şi-a înce­put ac­tivi­tatea în data de 29 aprilie, prin pre­luarea şi reorganizarea tu­turor atribu­ţiilor şi prerogativelor fos­tei Comi­sii Naţionale a Valorilor Mo­biliare (CNVM), Comisiei de Supra­ve­ghere a Asigurărilor (CSA) şi Co­misiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Ponta, fostul preşedintele Daniel Tudor al CSA câştiga 188.000 de lei pe lună (40.000 de euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM - 80.000 de lei pe lună (18.000 de euro), iar Marian Sârbu, fostul şef al CSSPP , 14.000 de euro.

La desfiinţarea celor trei comisii, şefii de la CSA ar fi încasat până la 19 salarii compensatorii, iar cei de la CNVM – 9, potrivit unei declaraţii făcute săptămâna trecută la emisiunea ZF Live de Mircea Ursache, vicepreşedinte executiv al ASF. În urma acestor declaraţii, salariille compensatorii de la ASF au intrat şi în atenţia primului ministru Ponta, care le-a criticat dur.

Reprezentanţii ASF au precizat vineri, într-un comunicat de presă, că ASF nu a plătit salariile compensatorii foştilor comisari CNVM şi CSA şi că salariile compensatorii de 19 ori salariul fix la CSA şi de nouă ori salariul fix la CNVM au fost plătite de fostele comisii.

ASF este condusă de Radu Ruşanu, care primeşte un salariu de 14.000 de euro pe lună.

Salariul prim-vicepreşedintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al preşedintelui, iar cei trei vicepreşedinţi au un salariu lunar de 90% din salariul preşedintelui. Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro pe lună.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO