Burse - Fonduri mutuale

Pregătiţi-vă banii: Agricover, liderul pieţei de agribusiness din România, controlat de omul de afaceri Jabbar Kanani, vrea să se listeze la BVB printr-o ofertă care va cuprinde atât majorare de capital cât şi vânzarea din partea antreprenorului şi a BERD. Investitorii pot cumpăra 946 mil. de acţiuni

Pregătiţi-vă banii: Agricover, liderul pieţei de...

Autor: Cristina Bellu

11.04.2023, 10:15 7565

Grupul Agricover, liderul pieţei de agribusiness din România, controlat de omul de afaceri Jabbar Kanani, vrea să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti printr-o ofertă de vânzare de acţiuni (IPO) care va cuprinde o majorare a capitalului social de până la 145.436.236 acţiuni noi şi o vânzare de până la 800.622.551 acţiuni existente.

În total, vor fi oferite spre vânzare 946.058.787 acţiuni.

Acţionarii vânzători sunt BERD, care va vinde până la 189.071.146 acţiuni existente, reprezentând circa 10% din numărul total de acţiuni ale Agricover, şi Jabbar Kanani, care va vinde până la 611.551.405 acţiuni existente, reprezentând circa 32% din numărul total de titluri ale companiei.

WOOD & Company Financial Services acţionează în calitate de Coordonator Global Unic şi Bookrunner pentru Ofertă, iar S.S.I.F. TRADEVILLE S.A. acţionează ca Agent de Retail pentru Ofertă.

Oferta, care urmează să aibă loc după aprobarea prospectului de ofertă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF), va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România şi o ofertă destinată investitorilor eligibili din afara României, în conformitate cu prevederile prospectului.

Oficialii companiei se aşteaptă ca oferta să se finalizeze în cursul celui de-al doilea trimestru al anului (T2). Investitorii care subscriu acţiuni în timpul ofertei vor fi înregistraţi ca acţionari ai societăţii la finalizarea tuturor procedurilor de înregistrare, respectiv înregistrarea acţiunilor ordinare nou emise la Registrul Comerţului şi înregistrarea acţiunilor companiei la Depozitarul Central.

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru a sprijini strategia de creştere avută în vedere de către Grup.

Valoarea free-float-ului ulterior Ofertei va depinde de numărul de acţiuni noi emise de companie şi de numărul de acţiuni existente vândute către noii investitori în cadrul Ofertei. Cu toate acestea, este de aşteptat ca free-float-ul să fie de cel puţin 40%, dacă nu vor fi întreprinse acţiuni de stabilizare. Fondatorul Agricover, Jabbar Kanani, care deţine în prezent 87,269% din capitalul social, va deţine majoritatea acţiunilor companiei după finalizarea Ofertei.

„Ca parte a strategiei noastre de dezvoltare durabilă şi în concordanţă cu ambiţia noastră de a defini agricultura de mâine, suntem încântaţi să anunţăm intenţia noastră de a lista Agricover la Bursa de Valori Bucureşti. Având la bază succesul emisiunii noastre de obligaţiuni în valoare de 40 de milioane de euro din anul 2021, obiectivul nostru este să atragem în continuare capital pentru dezvoltare şi noi investitori, care sa se alăture parcursului nostru către succes”, spune Jabbar Kanani, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricover Holding, şi acţionar cu 87,2% în cadrul companiei.

În urma aprobării Prospectului de către ASF şi a încheierii Ofertei, Agricover intenţionează să solicite admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe piaţa reglementată operată de Bursa de Valori Bucureşti.

Grupul Agricover a fost înfiinţat în anul 2000 de către antreprenorul local, Jabbar Kanani. În 2017, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit un investitor instituţional important în Agricover Holding SA, care deţine în prezent 12,727% din capitalul social al companiei. De asemenea, în 2018, Adama Agriculture BV a devenit investitor strategic semnificativ în Agricover Distribution SA, deţinând 10% din capitalul social al filialei.

În 2022, Agricover a înregistrat venituri de 2,55 miliarde de lei, o creştere de aproximativ 50% faţă de 2021, şi un profit net consolidat de aproximativ 91,3 milioane de lei, o creştere de circa 7% în comparaţie cu 2021. Grupul a continuat să îşi extindă portofoliul de clienţi, furnizând inputuri agricole şi finanţare pentru 9.949 de clienţi, dintre care aproximativ o treime au beneficiat de produse şi/sau servicii furnizate atât de Agricover Distribution, cât şi de Agricover Credit.

Grupul are două segmente principale de activitate: distribuţia de inputuri agricole, realizată de Agricover Distribution SA („Agribusiness”) şi finanţarea specializată pentru fermieri, asigurată de o instituţie financiară nebancară, Agricover Credit IFN SA („Agrifinance”). Cele două segmente generează împreună majoritatea veniturilor şi rezultatelor operaţionale ale Grupului.

În prezent, principalii acţionari ai Agricover sunt Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,269%, şi BERD, cu o participaţie de 12,727%.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO