Burse - Fonduri mutuale

Preţul aurului scade la Bucureşti la minimul ultimelor cinci săptămâni

Preţul aurului scade la Bucureşti la minimul ultimelor...

Autor: Liviu Popescu

13.03.2017, 00:05 297
Preţul gramului de aur a scăzut la Bucureşti pentru a şaptea şedinţă consecutiv la 168 de lei în condiţiile în care metalul preţios pierde teren în raport cu dolarul american pe pieţele ex­terne. BNR calculează preţul auru­lui în raport cu paritatea de pe piaţa ex­ternă şi a afişat o pa­ritate mai slabă pe 3 februarie.
 
La Bucureşti au­rul a avut cea mai ri­di­cată co­taţie pe 24 fe­bruarie, de 172 lei, iar cea mai scă­zută pe 3 ianuarie, de 160 lei. De la înce­pu­tul anu­lui, preţul gra­mului de aur a urcat cu 2,8%.
 
Vineri aurul a co­bo­rât pe plan ex­tern sub pragul de 1.200 de dolari pe uncie şi a integrat aproa­pe în totalitate în preţ o majo­rare de dobândă în ca­drul şedinţei de po­litică monetară a Fed din această săp­tămână, spun ana­liştii. „În ipoteza unei corecţii, atractiv ar putea fi pra­gul de la 1.200 de dolari, iar în cazul de­păşirii suportului de la 1.296, atunci pre­ţul ar putea să coboare către 1.193 sau 1.191 dolari“, explică Sil­via Ga­bor, ana­list la compania de brokeraj XTB Bro­kers. Tendinţa des­cen­dentă a au­ru­lui este aproape de epui­zare, ast­fel semnale tehnice pozi­tive ar pu­tea să apară pe termen me­diu, adaugă ea.
 
Preţul aurului scade de aproape o săptămână încoace în condiţiile în care în această săp­tă­mână are loc şe­dinţa de politică mo­netară a Fed, iar me­talul pre­ţios reflec­tă, într-o oare­care mă­sură, aş­tep­tările in­vesti­to­ri­lor vizavi de ma­jo­ra­rea ratei de do­bândă de cea mai pu­ternică bancă cen­trală din lume, cea a SUA.
 
Petrolul a marcat vineri o corecţie im­por­tantă, reac­ţio­nând la divergenţa dintre SUA (a cărei producţie a revenit la ma­ximele ultimului an) şi produ­că­torii de petrol OPEC (care au agreat să reducă producţia cu circa 1,8 mil. barili/zi în pri­mele şase luni ale anu­lui), se mai arată în nota XTB Ro­mâ­nia. „Pe ter­men scurt, cotaţiile pe­tro­liere ar putea evolua lateral, în zona mi­nimelor mar­cate vineri, noteaSilvia Gabor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO