Burse - Fonduri mutuale

Care sunt priorităţile pe piaţa de capital ale Gabrielei Horga, aleasă vicepreşedinte al ASF: Continuarea susţinerii listărilor unice la Bucureşti, în defavoarea listărilor duale, asigurarea unei lichidităţi care să permită susţinerea cotaţiilor, creşterea IMM-urilor prin piaţa AeRO a bursei

Care sunt priorităţile pe piaţa de capital ale...

Autor: Tibi Oprea

20.12.2023, 18:02 826

Gabriela Horga, 38 ani, deputată PNL, a obţinut ieri seară votul Parlamentului pentru postul de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru sectorul instrumente şi investiţii financiare, iar astăzi a publicat pe contul personal de Facebook o listă de priorităţi pentru dezvoltarea pieţei de capital.

„Prioritatea absolută a acestui mandat este dezvoltarea şi creşterea încrederii investitorilor în pieţele de instrumente financiare. Creşterea Bursei de Valori Bucureşti, ca urmare a listării Hidroelectrica a fost cu siguranţă ştirea financiară a anului în România. Două priorităţi decurg din acest succes: continuarea susţinerii listărilor unice la Bucureşti, în defavoarea propunerilor de listări duale, respectiv asigurarea unei lichidităţi bursiere care să permită susţinerea cotaţiilor bursiere actuale”, scrie Gabriela Horga.

Gabriela Horga s-a numărat printre iniţiatorii legii care prevede reţinerea la sursă a impozitului şi cote de impozitare mai mici pentru câştigurile din investiţii financiare – 1% pentru deţinerile mai mari de un an şi 3% pentru cele mai mici de un an, faţă de 10% cât era anterior impozitul. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Aceasta mai scrie că proiectele pe care le va realiza vor fi în concordanţă cu Strategia Naţională Dezvoltarea Pieţei de Capital din România pentru perioada 2023-2026, strategie elaborată de către ASF şi Ministerul Finanţelor cu consultarea OECD şi folosind fonduri UE.

„O piaţă puternică de capital în România oferă posibilităţi suplimentare pentru dezvoltarea economiei, în special prin facilitarea accesului companiilor româneşti la surse alternative de finanţare. În momentul de faţă, multe din firmele din România depind de credite bancare pentru a se dezvolta. Apariţia unor surse alternative de finanţare va spori competivitatea firmelor româneşti şi va creşte şansele lor de dezvoltare”, spune Gabriela Horga.

Totodată, adaugă ea, este nevoie de o alternativă de finanţare prin piaţa de capital pentru IMM-uri, acestea confruntându-se cu bariere semnificative în accesul la finanţare. „Legislaţia pieţei de capital permite crearea unui sistem multilateral de tranzacţionare dedicat finanţării pieţei de creştere prin care IMM-urile să dispună de un proces simplificat de accesare a finanţării. Piaţa AeRO poate deveni o piaţă de creştere destinată IMM-urilor.”

Gabriela Horga mai spune că este nevoie de dezvoltarea pieţelor de instrumente financiare derivate, care să permită investitorilor să-şi acopere riscurile şi pentru a stimula lichiditatea instrumentelor suport. „Iniţiativa de lansare a Contrapărţii Centrale reprezintă si ea un pas hotărâtor în direcţia consolidării, creşterii încrederii şi dezvoltării pieţei de capital din România.”

În ceea ce priveşte piaţa fondurilor mutuale, intenţia este „să devenim o jurisdicţie atrăgătoare pentru fonduri şi pentru administratorii de fonduri” prin faptul că „cererile de autorizare se vor finaliza într-un termen predictibil şi asumat prealabil”, însă „principala oportunitate de dezvoltare a pieţei fondurilor de investiţii este punerea în practică a oportunităţilor din PNRR – respectiv cele 400 milioane de euro alocate fondurilor de private equity şi venture capital. Există un numar de cinci-şase fonduri care au primit aprobările de principiu. Asigurarea cofinanţării private va necesita implicarea autorităţilor guvernamentale şi de reglementare.”

Gabriela Horga a absolvit în 2008 Academia de Studii Economice din Bucureşti, facultatea de Relaţii Economice Internaţionale în limba engleză. Are un doctorat tot la ASE din 2012, iar în 2021 a finalizat un curs certificat în Analiza politicilor publice la London School of Economics and Political Science. Predă de peste 13 ani în domeniul ştiinţelor economice şi este cadru didactic universitar la ASE Bucureşti, la facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în Limbi Străine.

„În calitate de secretar de stat la Cancelaria primului-ministru, am lucrat în 2020 la toate schemele de garantare de către stat si de susţinere a IMM-urilor şi păstrarea locurilor de muncă în pandemie. Am avut atribuţii în domeniile fiscalităţii, finanţelor publice, economiei, mediului de afaceri şi investitorilor străini.  Odată ce am ajuns parlamentar, am pledat, din Comisia de buget-finanţe, pentru prelungirea acestora. Menţionez în special aprobarea programului IMM Invest în 2020 şi prelungirea acestuia de către Parlament. Am avut iniţiative legislative prin care am încurajat scăderea şi simplificarea fiscalităţii, încurajarea antreprenoriatului, stimularea educaţiei financiare, incluziunea financiară, digitalizarea şi simplificarea relaţiei stat-cetăţean, modernizarea instituţiilor statului”, scrie ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO