Burse - Fonduri mutuale

Procesul SIF Transilvania - Cocor i-a bagat in ceata pe investitorii de la Bursa

Procesul SIF Transilvania - Cocor i-a bagat in ceata pe investitorii de la Bursa

Click pentru imaginea marita

03.07.2007, 18:50 22

Cate actiuni poate cumpara un investitor la SIF Transilvania pentru a respecta pragul de detinere de 1%? Este calculat corect indicele BET-FI? Ce se va intampla cu certificatele pe actiuni SIF emise de banca olandeza ABN Amro si listate la Bursa din Frankfurt?
Acestea sunt doar cateva din intrebarile care nu isi vor gasi probabil un raspuns pana la rezolvarea definitiva a litigiului dintre Cocor si SIF Transilvania in privinta majorarii de capital cu actiuni gratuite realizate de SIF Transilvania in aprilie. Nedumeririle ar putea clatina increderea in piata romaneasca a unora dintre investitori.
"Daca o majorare de capital realizata in urma unui prospect simplificat care a si fost avizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare poate fi contestata in justitie si anulata, asta ne arunca inapoi in epoca de piatra", comenta saptamana trecuta seful uneia din cele mai mari case de brokeraj de pe piata, care intermediaza tranzactii pentru investitorii straini.
Dupa modelul altor litigii privind majorarile de capital, cum ar fi Oltchim sau Petrom, procesul dintre Cocor si SIF Transilvania ar putea dura cativa ani.
Problema pragului maxim de detinere, unul din cei mai importanti factori care a determinat evolutia SIF-urilor pe Bursa in ultimii ani, si cu prevederi care nu sunt inca complet clare, devine si mai neclara in cazul SIF Transilvania.
Conform legislatiei, un investitor sau un grup de investitori care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din capitalul unui SIF. Valoarea capitalului social de la SIF Transilvania este insa in prezent incerta. Actionarii au aprobat dublarea capitalului social, iar statutul a fost modificat in mod corespunzator capitalului dublu. Actiunile noi nu au fost insa inregistrate in registrul actionarilor si in conturile investitorilor, astfel ca acestia nu le detin.
Un investitor care detinea inainte de majorare 5,5 milioane de actiuni SIF Transilvania, adica 1% din capitalul social, ar putea constata ca detinerea sa a scazut la 0,5% din capitalul social inscris in statut, pentru ca nu se afla in posesia noilor actiuni. In consecinta acesta ar putea interpreta ca mai poate cumpara alte 5,5 milioane de actiuni pana sa atinga pragul de detinere de 1%.
Nu este clar nici daca actiunile trecute in statut, dar care nu se afla in conturile investitorilor, vor fi luate in calcul pentru stabilirea cvorumului la Adunarile Generale ale Actionarilor de la SIF, acest fapt putand sa impiedice luarea anumitor decizii.
Investitorii care au vandut actiunile SIF Transilvania dupa trecerea datei de referinta pentru majorarea de capital, luand-o de buna, de au fost pana acum principalii perdanti din procesul Cocor-SIF Transilvania, chiar daca acesta nu s-a incheiat. Anularea majorarii ar putea aduce insa pierderi si pentru alti investitori.
Banca olandeza ABN Amro a emis in urma cu circa trei luni o serie de certificate care urmaresc evolutia indicelui BET-FI si prin intermediul carora investitorii straini pot castiga de pe urma evolutiei SIF-urilor. ABN Amro, care este market-maker pentru certificatele listate la Bursa din Frankfurt, isi acopera riscul legat de evolutia certificatelor pe care le emite cumparand si vanzand pe piata de la Bucuresti actiuni SIF.
Luand de buna majorarea de capital de la SIF Transilvania, olandezii de la ABN Amro au luat in calcul si actiunile gratuite ce ar urma sa fie emise de SIF Transilvania si sa se adauge actiunilor pe care deja le detin, astfel ca in ultimele trei luni valoarea certificatelor emise de banca a crescut cu circa 60%, in timp ce pe piata de la Bucuresti, actiunile SIF Transilvania au crescut pentru ca unii investitori pariaza pe anularea majorarii.
Daca majorarea va fi anulata, iar decizia va ramane definitiva, banca olandeza va trebui sa ajusteze substantial in scadere pretul certificatelor emise, cumparatorii acestora vazandu-se pe pierdere, desi nu au luat o decizie de investitii gresita ori banca va fi cea care va trebui sa suporte pierderile din aceasta neconcordanta intre cresterea reala a SIF-urilor si cresterea calculata pentru certificate. Pierderea s-ar putea ridica la un milion de euro, avand in vedere o valoare de 8 milioane de euro a emisiunii de certificate si o pondere de o cincime a SIF Transilvania.
La fel stau lucrurile si cu indicele BET-FI al Bursei de Valori pentru care Bursa se pregateste sa lanseze produse financiare derivate. Indicele a fost ajustat dupa trecerea detei de referinta pentru majorarea de capital de la SIF Transilvania.
La finalul saptamanii trecute indicele avea o crestere de 38%, luand in calcul o crestere de circa 100% a valorii SIF Transilvania, 50% pentru SIF Muntenia si sub 20% pentru celelalte trei SIF-uri.
Daca tribunalul ar hotari ca majorarea de capital de la SIF Transilvania nu este legala, cresterea pe care actiunile SIF Transilvania ar inregistra-o probabil s-ar reflecta artificial in indicele BET-FI, daca Bursa nu va opera o noua ajustare a acestuia.
Indicele BET-FI este al doilea pe lista Bursei de Valori pentru lansarea produselor financiare derivate. Primul contract futures pe care Bursa il va lansa este cel pe indicele BET, cel mai reprezentativ al pietei, urmand ca acesta sa fie lansat la scurt timp de contractele futures pe BET-FI. Lansarea derivatelor a fost anuntata pentru luna aceasta.
Tribunalul Brasov urmeaza sa emita astazi o hotarare privind cererea Cocor de anulare a majorarii de capital de la SIF Transilvania.
Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 3,7%, inchizand sedinta de tranzactionare la 2,86 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO