• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de ambalaje biodegradabile Promateris, companie listată pe piaţa principală de la BVB, atrage o finanţare de 597.000 de euro fonduri norvegiene nerambursabile şi continuă investiţiile în dezvoltarea sustenabilă a business-ului

Producătorul de ambalaje biodegradabile Promateris, companie listată pe piaţa principală de la BVB, atrage o finanţare de 597.000 de euro fonduri norvegiene nerambursabile şi continuă investiţiile în dezvoltarea sustenabilă a business-ului

Tudor Georgescu, CEO Promateris

Autor: Cristina Bellu

25.05.2022, 09:51 258

Promateris (simbol bursier PPL), grup industrial român şi principalul producător de ambalaje biodegradabile şi compostabile în Europa Centrală şi de Est, anunţă obţinerea unui nou grant din partea EEA & Norway Grants, în cadrul proiectului - Producţia de Energie Verde pentru fabricarea de ambalaje bio-based şi compostabile, dezvoltat în parteneriat cu compania norvegiană Norsk Energi.

Acesta prevede instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica operată de Promateris în Buftea, judeţul Ilfov, care să contribuie la tranziţia către energia verde a business-ului companiei prin înlocuirea utilizării energiei pe bază de combustibili fosili cu energia solară.

Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile.

„Prin noul proiect ne propunem să înlocuim utilizarea energiei tradiţionale cu cea din resurse regenerabile în procesul de producţie. Angajamentul nostru faţă de mediul înconjurător este unul ferm, iar acest proiect ne va aduce şi mai aproape de obiectivul nostru de a fabrica ambalaje care să aibă cea mai scăzută amprentă de carbon la nivelul întregii pieţe din Europa Centrală şi de Est,” explică Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Proiectul dezvoltat de Promateris împreună cu Norsk Energi este estimat să fie finalizat în luna mai 2023. Sistemul fotovoltaic care va fi instalat la fabrica Promateris va aduce economii semnificative pentru companie, prin reducerea anuală cu 1.141 MWh a energiei electrice convenţionale, arată datele transmise de oficialii companiei.

Potrivit acestora, energia verde obţinută va fi utilizată în producţia de ambalaje bio-based şi compostabile şi reprezintă aproximativ 19% din necesarul de energie al Promateris. Acest sistem va oferi companiei protecţie împotriva modificărilor care au loc la nivelul tarifelor de energie electrică şi va reduce dependenţa de surse externe de energie.

Energia verde produsă de acest sistem fotovoltaic va determina reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 341.053 tone/an, fapt care este în conformitate cu reglementările şi obiectivele UE şi naţionale şi contribuie la strategia UE de a obţine neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

“Pentru Promateris, acest proiect va contribui la creşterea competitivităţii companiei şi îmbunătăţirea portofoliului de produse, reducând şi mai mult amprenta de carbon realizată la fabrica din Buftea. Acest lucru va facilita extinderea Promateris pe noi pieţe din Europa Centrală şi de Est”, spun oficialii companiei.

Acesta este cel de-al treilea proiect al Promateris care va fi realizat cu fonduri norvegiene. În iunie 2021, compania a încheiat primul proiect dezvoltat cu astfel de fonduri – „Europa Verde – Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare şi ecologice”. Proiectul a avut o valoare de 2,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 950.000 de euro şi a vizat dezvoltarea de produse inovatoare, realizate din bio-plastic, ce au la bază amidonul de porumb.

Cel de-a doilea proiect dezvoltat de companie cu astfel de granturi a fost „Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based”. Investiţia totală s-a ridicat la 1,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 744.000 de euro.

Proiectul va fi finalizat în octombrie 2022 şi vizează realizarea de către Promateris a materiei prime biodegradabile şi compostabile pe bază de amidon de porumb în fabrica din Buftea. În urma finalizării acestui proiect, Promateris va deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466