Burse - Fonduri mutuale

Producătorul şi furnizorul de substanţe chimice Chimcomplex, profit net de 263 mil. lei anul trecut, în coborâre cu 32% prin comparaţie cu 2021. Cifra de afaceri, aproape neschimbată la 2,3 mld. lei

Producătorul şi furnizorul de substanţe chimice...

Autor: Eduard Ivanovici

28.02.2023, 11:33 346

Chimcomplex (simbol bursier CRC), principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a publicat un profit de 263 de milioane de lei în 2022, minus 32%, reiese din raportul financiar preliminar de la Bursa de Valori Bucureşti.

Societatea a încheiat anul trecut cu afaceri de 2,26 miliarde de lei, de la 2,24 miliarde în 2021, evoluţia fiind determinată de „preţurile de vânzare care s-au majorat în special la produse clorosodice, ca urmare a costurilor de fabricaţie în contextul majorării preţurilor de achiziţie la utilităţi”.  Per total, cheltuielile au însumat 2,1 miliarde de lei, o creştere de 13% de la an la an.

Grupul a avut un rezultat din exploatare de 326,5 milioane de lei, de la 551,7 milioane de lei în 2021, rezultând astfel un declin de 40,8%. Aici, dinamica a venit pe fondul majorării preţurilor de achiziţie pentru materii prime şi utilităţi.

La 31 decembrie 2022, datoriile Chimcomplex atingeau 960,2 milioane de lei, plus 11,5%.

Pe de altă parte, compania a crescut portofoliul de clienţi internaţionali, în special din regiune, exportul reprezentând 71% din cifra de afaceri, Europa fiind piaţa care consumă 92,45% din produsele care se fabrică la Râmnicu Vâlcea şi Oneşti. În respectivele 12 luni, compania a menţinut la un nivel ridicat vânzările pe piaţa naţională şi internaţională, invadată de produse provenite din zona asiatică, mult mai ieftine, se arată în raport.

În după-amiaza zilei de marţi, acţiunile CRC pierdeau 1,8%, însă pe fondul unor tranzacţii de doar 545 de lei. Valoarea de piaţă a grupului ajungea la 6,6 miliarde de lei.

„În următorii cinci ani intenţionăm să rămânem concentraţi pe proiectele de investiţii care vor conduce la prelucrarea resurselor naturale ale ţării în produse care în prezent se importă sau care se pot exporta. Deficitul balanţei comerciale a fost de 34 de miliarde de euro în 2022, din care 14 miliarde de euro reprezintă importuri de produse chimice. Cu investiţiile pe care le avem în plan vom elimina semnificativ importurile de produse chimice de cca. 5 miliarde euro şi vom crea şi disponibilităţi pentru export”, spune Ştefan Vuza, CEO Chimcomplex.

În 2022, Chimcomplex şi-a consolidat portofoliul de servicii prin achiziţia Sistemplast SA Râmnicu Vâlcea, companie localizată pe platforma Oltchim, specializată în furnizarea de soluţii integrate de mecanică, proiectare, construcţie, verificare şi monitorizare lucrări industriale.

De asemenea, în 2021, Chimcomplex a achiziţionat o parte din activele CET Govora în scopul de a construi o centrala de cogenerare cu o capacitate de aproximativ 108 MW energie electrică şi 85 MW energie termică, pentru asigurarea necesarului anual de energie termică din Râmnicu Vâlcea.

Acţiunile CRC se tranzacţionează în scădere cu 1% în ultimul an, pe un rulaj de 56,5 milioane de lei. Compania este evaluată la 6,7 miliarde de lei, fiind controlată în proporţie de 85% de CRC Alchemy Holding. Statul român deţine 9% din capitalul social.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO