Burse - Fonduri mutuale

Profit record la Azomures din majorarea preturilor

12.05.2008, 18:38 16

Producatorul de ingrasaminte Azomures din Targu-Mures (AZO) a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de 14,9 mil. euro (aproape 55 mil. lei), reprezentand circa 90% din castigul bugetat de companie pe tot anul curent, de 17,6 mil. euro (61,8 mil. lei).
In primele trei luni din 2007, Azomures inregistra o pierdere de 2,2 mil. euro (7,5 mil. lei).
Afacerile companiei s-au majorat in primul trimestru din acest an cu 16,2% in euro, pana la 68,7 mil. euro (253,3 mil. lei).
Rezultatele in crestere raportate de Azomures in aceasta perioada s-au datorat cu precadere avansului pretului la ingrasaminte pe piata internationala, crestere resimtita de toti comerciantii de ingrasaminte, se arata in raportul transmis Bursei de reprezentantii companiei. Astfel, Azomures a vandut in primele trei luni tona de ingrasaminte la un pret in medie cu 63% mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut, potrivit calculelor ZF pe baza datelor raportate de companie. Vanzarile Azomures din aceeasi perioada s-au redus cantitativ cu 13,13%, potrivit raportului companiei.
"Factorul determinant la Azomures l-a reprezentat decizia Chinei de a impune taxe mai mari la exporturile de ingrasaminte. Investitiile anuntate de combinatul chimic in acele filtre pentru reducerea noxelor vor fi recuperate foarte repede, in conditiile in care vor castiga acesti bani din certificatele verzi pe care compania este obligata sa le achizitioneze in acest moment si al caror pret a inregistrat o crestere substantiala in ultima perioada", spun reprezentantii KD Capital Management.
China a dublat luna trecuta taxele impuse la exporturile de ingrasaminte in incercarea de a tempera inflatia.
Avansul preturilor la ingrasaminte din aceasta perioada s-a situat cu mult peste cresterea preturilor cu materiile prime, de 28%, in cadrul carora pretul la gaz metan are o contributie semnificativa. Cel mai mult s-au majorat in primul trimestru costurile cu energia si apa, respectiv cu 57,3%, acestea avand totusi o pondere scazuta in totalul cheltuielilor companiei.
Evolutia acestor indicatori a condus la imbunatatirea substantiala a profitabilitatii companiei, marja castigului din exploatare urcand de la un nivel negativ de 3,3% in primele trei luni din 2007, la 2,6% in primul trimestru din acest an.
La 31 martie, activele imobilizate ale Azomures, formate din terenurile si cladirile din patrimoniul companiei, se ridicau la valoarea de 63 mil. euro.
Actiunile Azomures s-au apreciat in ultimele doua saptamani cu circa 28%, dupa ce compania a publicat bugetul aferent acestui an.
Producatorul de ingrasaminte vizeaza pentru 2008 venituri totale de 394 mil. euro (1,42 mld. lei), cu 55% peste nivelul consemnat anul trecut si un profit net mai mare cu 11%, de 17,6 mil. euro (61,8 mil. lei). Azomures a alocat peste 50 mil. lei (circa 15 mil. euro) din profitul obtinut anul trecut pentru investitii in activitatea proprie.
Ultima tranzactie cu actiunile Azomures s-a derulat vineri la pretul de 0,192 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 27,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO