Burse - Fonduri mutuale

Profit record la Banca Transilvania in trimestrul IV

Profit record la Banca Transilvania in trimestrul IV

Click pentru imaginea marita

06.02.2007, 19:26 29

Profitul trimestrial al Bancii Transilvania a depasit la finalul anului trecut pentru prima data in istoria bancii nivelul de 10 milioane de euro, situandu-se la 10,3 mil.euro pe trimestrul al patrulea, conform datelor financiare preliminare neconsolidate ale bancii publicate de Bursa de Valori.
Banca a reusit sa isi majoreze profitul in euro cu nu mai putin de 42% in ultimul trimestru al anului fata de perioada similara a anului 2005, intr-un an in care ritmurile de crestere ale bancilor romanesti au dat semne serioase de incetinire, pe fondul reducerii marjelor dintre dobanzile la resursele atrase si cele la sumele plasate, dar si al investitiilor puternice in extindere teritoriala derulate de multe dintre bancile din sistem.
La nivelul intregului sistem bancar profiturile inregistrate de banci au crescut anul trecut cu sub 11%.
Incetinirea cresterii profitabilitatii s-a simtit si in cazul Bancii Transilvania, care dupa primele noua luni inregistra o crestere de circa 15% la nivelul profitului net.
Accelerarea cresterii profitului bancii fusese insa anticipata in urma cu trei luni de Robert Rekkers, directorul general al bancii, care declara atunci ca "se vede o accelerare", desi profitul pe trimestrul III crescuse cu 20%, ritm inferior celui din ultimii ani.
Cresterea puternica a profitului bancii pe trimestrul al IV-lea a dus la 20% cresterea profitului bancii pe anul trecut, fata de cel din 2005. La nivelul intregului an 2006, profitul bancii s-a ridicat la 120,2 milioane de lei (35,3 milioane de euro).
Directorul general al bancii a declarat pentru ZF ca aceasta crestere a profitabilitatii a venit pe fondul tinerii sub control a nivelului provizioanelor, dar si ca urmare a evolutiei pozitive a portofoliului de actiuni pe care banca il detine la Bursa de Valori. Conform lui Rekkers, provizioanele au avut anul trecut o influenta negativa de circa 35 milioane de lei (circa 10 milioane de euro) asupra rezultatelor bancii, suma similara cu cea inregistrata cu un an in urma, in conditiile in care activitatea bancii a crescut semnificativ in aceasta perioada.
Activele bancii au depasit in trimestrul IV nivelul de 2 miliarde de euro, ajungand la finele lunii decembrie la 2,4 mld.euro
(8,1 mld. lei). Banca Transilvania a inregistrat anul trecut una dintre cele mai puternice cresteri de active din bancile romanesti, ceea ce a propulsat-o pe locul al cincilea in sistemul bancar dupa valoarea activelor. La finele anului trecut banca avea o cota de piata de 4,7%, fata de 3,4% in decembrie 2005.
Una dintre principalele schimbari de strategie ale bancii in ultimii ani a fost concentrarea activitatii si catre segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, segment al pietei pe care multi dintre jucatorii de pe piata bancara il ignorau in urma cu cativa ani, in principal din cauza riscului pe care il considerau mare in comparatie cu alte sectoare ale pietei.
"Pe IMM-uri am crescut anul trecut cu mai mult de 60% (cat au crescut activele totale - n.red.), astfel ca activitatea de pe acest segment a avut o influenta extrem de pozitiva pentru cresterea pe care am inregistrat-o", spune Rekkers.
De altfel, creditele acordate de banca companiilor erau la finalul anului trecut majoritare in portofoliul bancii, cu o pondere de 57% din creditele in valoare de 1,44 miliarde de euro aflate in portofoliu.
Transilvania si-a continuat strategia de extindere agresiva in teritoriu, numarul de sucursale si agentii crescand cu aproape 60% fata de finele anului 2005 pana la 341 de unitati. Investitiile totale realizate de banca anul trecut s-au cifrat la 93 de milioane de lei (peste 27 de milioane de euro).
Banca a continuat sa atraga anul trecut resurse financiare de la institutii financiare internationale, acestea adaugandu-se resurselor atrase de la clientii locali. Sumele atrase anul trecut de banca de la institutii internationale s-au ridicat la peste 80 de milioane de euro.
"Datorita rezultatelor obtinute vom propune Adunarii Generale a Actionarilor ca si in 2007 sa continuam politica de investitii din anul precedent. Ne dorim ca anul acesta sa avem un buget de investitii de 30 de milioane de euro, care va fi destinat in special cresterii calitatii, perfectionarii sistemelor informatice si de carduri, programelor de training si, nu in ultimul rand, deschiderii a cel putin 80 de unitati "Targetul general al Bancii Transilvania este acela de a ajunge la 1 milion de clienti activi", a declarat Robert Rekkers, directorul general al bancii.
Actiunile Bancii Transilvania au avut la Bursa de Valori o evolutie nehotarata in ultimele luni, in ciuda cresterii inregistrate de celelalte doua banci de pe piata, BRD si Carpatica.
Banca Transilvania a fost insa una dintre cele mai profitabile actiuni de la Bursa in ultimii ani, pe fondul cresterii organice puternice si al politicii de distribuire de actiuni gratuite si de drepturi de subscriere.
"Eu sunt suporterul distribuirii de actiuni gratuite si al atragerii de capital de la actionari, insa pentru anul acesta nu a fost luata pana acum nicio decizie in acest sens in Consiliul de Administratie", a declarat Rekkers.
Ultima tranzactie de ieri cu actiunile bancii s-a realizat la 1,08 lei/actiune, neschimbat fata de finele saptamanii anterioare. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la circa 1,25 miliarde de euro.
Banca este controlata de un grup de oameni de afaceri din Cluj, printre care se numara presedintele acesteia, Horia Ciorcila. Cel mai important actionar este insa Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 15%. Conform statutului actual al bancii, niciun alt actionar in afara de BERD nu poate detine mai mult de 5% din banca.
Banca Transilvania a ramas una dintre putinele potentiale tinte de preluare pentru un investitor care vrea sa intre pe piata bancara romaneasca.
Societatea de brokeraj BT Securities, filiala a Bancii Transilvania, a inregistrat anul trecut o crestere de 9% a profitului pe fondul incetinirii ritmului de crestere al tranzactiilor derulate pe piata de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO