Burse - Fonduri mutuale

​Profitabilitatea medie anuală a indicilor bursieri a fost cu 4,8% peste cea a obligaţiunilor guvernamentale în ultimii şapte ani

​Profitabilitatea medie anuală a indicilor bursieri a...

Autor: Tibi Oprea

22.04.2019, 16:54 212
  • În urma corecţiilor pieţei din T4/2018, multiplii de evaluare ai companiilor de la BVB au scăzut semnificativ şi sunt la nivelul minim al ultimilor cinci ani în cazul sectoarelor financiar, petrol şi gaze şi servicii medicale  
  • Principalii indici au generat un câştig suplimentar de 4,8% în cazul BET şi, respectiv, 13,9% în cazul BET-TR, în ultimii 7 ani
  • Randamentul mediu din dividende a fost de 8% în 2016, cel mai mare randament din dividende din lume la acel moment, 7,9% în 2017 şi 7% în 2018.

Profitabilitatea medie anuală a indicilor bursieri a fost cu 4,8% peste cea a obligaţiunilor guvernamentale în perioada 2012-2018. Cu toate acestea, recentele măsuri fiscale au dus la diminuarea profitabilităţii medii anuale, de la nivelul de 6,1% înregistrat în perioada 2012-2017, potrivit analizei din cadrul primei ediţii a studiului publicat de PwC, care prezintă tendinţele multiplilor de evaluare pentru 80 de companii listate la BVB.

Astfel, indicele BET-TR a crescut cu 4,3% în 2018, dar s-a situat sub performanţa de 19,1% înregistrată în 2017. Studiul PwC, care a comparat performanţa BET şi BET-TR cu randamentul la maturitate al obligaţiunilor guvernamentale, arată faptul că indicii pieţei de capital au generat un câştig suplimentar de 4,8% în cazul BET şi, respectiv, 13,9% în cazul BET-TR în ultimii 7 ani.

“Randamentele superioare au compensat astfel investitorii care şi-au asumat un risc investiţional mai mare prin plasamentele în acţiuni. Randamentul mediu anual ar fi fost încă şi mai mare dacă recent introdusele măsuri fiscale şi legislative nu ar fi dus la scăderea semnificativă a cotaţiilor acţiunilor listate la BVB”, reiese din studiu.

De asemenea, randamentul mediu din dividende a fost de 8% în 2016, cel mai mare randament din dividende din lume la acel moment, 7,9% în 2017 şi 7% în 2018.

Nivelul mediu al preţului acţiunilor raportat la profiturile companiilor listate (P/E ratio) a scăzut cu 19,6% în 2018  în rândul tuturor sectoarelor analizate comparativ cu aceeaşi analiză a PwC realizată în 2017. Cele mai scăzute niveluri ale indicatorului P/E sunt în sectorul de Petrol şi Gaze şi Servicii Financiare (de 7,5 şi respectiv 7,6), în vreme ce nivelurile cele mai ridicate s-au înregistrat în industria bunurilor de larg consum (14,5) şi în cea de electricitate (14,3).

În ceea ce priveşte numărul de oferte publice iniţiale, în 2018 a existat o singură companie care a apelat piaţa românească de capital, respectiv Vinăriile Purcari, care au adus peste 70 mil. euro pe piaţa de capital, comparativ cu 2017, când au fost listate 4 companii.

“Dacă ne uităm la capitalizarea pieţei de capital, se observă faptul că România are o piaţa bursieră mult sub potenţialul economic, cu o pondere a capitalizării bursiere în PIB de doar 16%, în vreme ce Croaţia, Grecia, Bulgaria, Cehia şi Ungaria au o pondere mai mare a capitalizării bursiere raportat la PIB (35% - Croaţia, 29% - Grecia, 24% - Bulgaria, 20% - Cehia şi 19% - Ungaria). Cu alte cuvinte, avem un potenţial mare de dezvoltare şi un mare pas înainte ar fi includerea BVB pe lista pieţelor emergente, faţă de statutul actual de piaţă de frontieră. Marele obstacol faţă de o astfel de promovare este lichiditatea scăzută a pieţei de capital local dar şi, din păcate, frecventele schimbări legislative şi fiscale, care nu au ajutat la îmbunătăţirea percepţiei asupra pieţei locale de capital. Acestea au avut un impact negativ asupra pieţei, scăzând valoarea companiilor listate şi majorând primele de risc. Pe 19 decembrie 2018, ziua în care s-a anunţat OUG 114, indicele BET a scăzut cu 11,2%, anulând într-o singură zi creşterea acumulată pe parcursul întregului an”, a explicat Ileana Guţu, Senior Manager, Servicii de Evaluare şi Analiză Economică, PwC România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO