Burse - Fonduri mutuale

Profiturile companiilor de servicii petroliere de pe Bursa au urcat cu 35%

Profiturile companiilor de servicii petroliere de pe Bursa au urcat cu 35%

Click pentru imaginea intreaga

29.08.2008, 19:35 62

Pretul ridicat al titeiului si investitiile mari ale celor mai importante companii petroliere locale au majorat afacerile si profiturile companiilor de servicii si echipamente petroliere, dar nu au putut impiedica scaderea actiunilor acestora pe Bursa.
Profiturile cumulate a 11 companii de servicii si echipamente petroliere listate pe Bursa au urcat in primul semestru din acest an cu 35% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 87,5 mil. lei (23,8 mil. euro).
Afacerile insumate ale acelorasi companii s-au majorat in perioada similara cu 13,3%, pana la 665 mil. lei (181,2 mil. euro).
Emitentii din sectorul de servicii petroliere sunt printre putinii de pe Bursa care si-au imbunatatit marjele de profit in prima jumatate din acest an, beneficiind si in 2008 de avansul semnificativ al cotatiei titeiului pe bursele internationale.
Astfel, pretul petrolului a atins la sfarsitul lunii iunie un maxim de 147 de dolari pe baril, dupa ce pe parcursul anului trecut pretul titeiului s-a dublat, ajungand in jurul la 100 de dolari pe baril la finele anului 2007.
In prezent, petrolul se tranzactioneaza in jurul nivelului de 117 dolari pe baril. Preturile ridicate la titei au determinat marile companii petroliere sa-si intensifice programele de investitii, influentand in mod favorabil piata de servicii petroliere, unde cererea a crescut in consecinta.
Multe dintre companiile listate la Bursa au consemnat in prima jumatate a acestui an profituri in scadere, iar altele care si-au majorat castigul si-au diminuat marjele de profitabilitate, din cauza unui cumul de conditii nefavorabile. Pe piata creditelor, companiile listate au resimtit costuri de finantare mai mari, iar Bursa nu le-a ajutat deloc in aceasta perioada. Pe piata fortei de munca salariile au continuat sa creasca intr-un ritm sustinut si anul acesta, de multe ori peste productivitate, din cauza inflatiei ridicate.
Nu in cele din urma, costurile mai mari de transport si cele cu materiile prime au reprezentat alte obstacole pe care au trebuit sa le infrunte in acest an cele mai multe companii de pe Bursa.
Analistii sunt de parere ca industria serviciilor petroliere are perspective bune de crestere si pe termen mediu.
"Pretul petrolului este un indicator important pe care cei care vor sa investeasca in acest sector ar trebui sa-l urmareasca pentru ca el este cel care determina companiile petroliere sa-si intensifice programele de investitii. Cotatia petrolului este si acum destul de sus, iar firmele de servicii vor beneficia de crestere", spune Ionut Gutis, analist la Raiffeisen Capital Investment.
Atlas Gip (ATGJ), cea mai mare companie de carotaj autohtona, care a fost recent achizitionata de Weatherford din Statele Unite de la omul de afaceri Ovidiu Tender, a raportat pe primele sase luni un profit net de 17,9 mil. lei (4,9 mil. euro), de trei ori mai ridicat decat cel obtinut in aceeasi perioada din 2007. Afacerile companiei au urcat in primul semestru cu 13%, pana la 57,4 mil. lei (15,6 mil. euro).
Marja neta de profit a firmei de prospectare este cea mai ridicata dintre emitentii analizati, aceasta urcand in prima jumatate a anului la 31,2%, de la 11% in aceeasi perioada a anului trecut.
Constructorul de magistrale Condmag Brasov (COMI) si-a imbunatatit de asemenea semnificativ marja de profit, aceasta ajungand la 10,6%, de la 3,9% in primele sase luni din 2007. Acest lucru s-a datorat in principal profitului mai mare al companiei, care a urcat in aceeasi perioada de peste trei ori, ajungand la 6,4 mil. lei (1,7 mil. euro).
Prospectiuni Bucuresti (PRSN), companie controlata de Ovidiu Tender prin intermediul Tender SA, si care a inregistrat anul trecut cel mai ridicat profit de pe piata RASDAQ, de 54 mil. lei (14,7 mil. euro), a obtinut in prima jumatate din 2008 un castig net de doar 1,8 mil. lei (circa 500.000 de euro). Afacerile companiei de prospectare geologica s-au redus in primele sase luni cu 35%, pana la 56,9 mil. lei (15,5 mil. euro), ca urmare a intarzierii incheierii de contracte cu Petrom si Romgaz, principalii clienti ai societatii, astfel ca lucrarile au inceput in acest an de asemenea cu intarziere.
"Marjele de profitabilitate ale companiilor de servicii petroliere sunt un pic mai ridicate la noi fata de cele ale companiilor similare din regiune. Totusi este de asteptat ca acestea sa se mentina pentru ca, in general, sunt servicii specializate, iar concurentii sunt destul de putin prezenti pe piata", spune Ionut Gutis.
Alte doua companii importante din domeniu, Upet Targoviste (UPET) si Foraj Sonde Targu-Mures (FOSP), care nu raportasera inca rezultatele pe primul semestru din acest an, au inregistrat recent indicatori in crestere.
Astfel, Upet a revenit pe profit in primul trimestru din 2008, dupa un rezultat negativ de 1,3 mil. lei (392.000 de euro) in perioada similara a anului trecut, in conditiile majorarii afacerilor cu 15,6%, pana la 13,7 mil. lei (3,7 mil. euro).
Foraj Sonde Targu-Mures a inregistrat anul trecut un avans de 21% al cifrei de afaceri, la 102,4 mil. lei (30,6 mil. euro), dar profitul net al companiei s-a redus la jumatate, pana la 4,1 mil. lei (1,2 mil. euro).
Daca pe pietele mature, actiunile companiilor de servicii petroliere au inregistrat in acest an cresteri, corectiile puternice de pe Bursa au tras cotatiile companiilor similare puternic in jos.
Astfel, actiunile a 33 de firme specializate in servicii petroliere din SUA au inregistrat in medie un avans de 5,5% de la inceputul acestui an, in timp ce companiile listate pe Bursa incluse in analiza au pierdut in medie 35% din valoare in aceeasi perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO