Burse - Fonduri mutuale

Promateris, lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, anunţă o cifră de afaceri de 136 mil. lei la nouă luni, plus 66% faţă de ianuarie-septembrie 2020. Creştere de peste 100% pe acţiuni de la începutul anului

Promateris, lider în Europa Centrală şi de Est în...

Autor: Eduard Ivanovici

15.11.2021, 19:03 489

Promateris (PPL), grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, a raportat o cifră de afaceri consolidată de 136 milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Societatea, care include şi compania de distribuţie Biodeck, a înregistrat EBITDA (rezultat operaţional) consolidat de peste 22 milioane de lei, cu 112% mai mult prin comparaţie cu primele nouă luni din 2020, reiese din raportul publicat luni la bursă.

Acţiunile PPL s-au apreciat de la începutul anului cu 119%, pe fondul unor tranzacţii de aproape 790.000 de lei. Valoarea de piaţă a companiei este de circa 244 de milioane de lei.

„Primele nouă luni ale anului 2021 au fost, fără îndoială, în continuare marcate de criza sanitară cu care ne confruntăm la nivel mondial. În această perioadă am continuat să dezvoltăm produse inovative care să aibă un impact scăzut asupra mediului înconjurător, iar datorită liniei performante de reciclare a bioplasticului nu am înregistrat deşeuri tehnologice în primele nouă luni din 2021, reuşind să reciclăm şi să reintroducem în fluxul de producţie toate deşeurile. Mai mult, prin eficientizări operaţionale am reuşit să obţinem rezultatele financiare pe care ni le-am propus, chiar şi într-un context marcat de instabilitatea pieţelor, a preţurilor fluctuante ale materiei prime şi a energiei. Avem încredere că în momentul în care acestea se vor stabiliza, vom putea accelera si mai mult ritmul de creştere. În ceea ce priveşte rezultatele financiare, ne aşteptăm ca 2021 să fie de departe cel mai bun an din istoria companiei prin atingerea unei cifre de afaceri de 200 milioane de lei. Ne dorim să continuăm să creştem în acelaşi ritm şi avem planuri de dezvoltare ambiţioase în privinţa ambalajelor compostabile, dar în acelaşi timp analizăm şi alte tipuri de proiecte cu componentă verde,” a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Compania se află  în top cinci producători de materiale compostabile şi vizează dublarea capacităţii actuale de producţie pentru a deveni cel mai mare jucător de acest fel din Europa. În prezent, 70% din producţia Promateris este concentrată la nivel local, iar 30% la export. Promateris vizează ca anul următor să ajungă la o împărţire 50-50, iar exporturile să depăşească – în viitorul apropiat – piaţa din România.

Unul dintre proiecte de dezvoltare din 2021 a constant în decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based, dezvoltat prin granturi acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul proiectului Creşterea IMM-urilor din România. Scopul proiectului este de a realiza materia primă biodegradabilă şi compostabilă, pe bază de amidon de porumb în fabrica din Buftea a companiei. Astfel, Promateris devine prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb. Valoarea proiectului este de peste 8 milioane de lei, din care grantul reprezintă aproximativ 3,7 milioane de lei. Termenul de finalizare este octombrie 2022.

În data de 10 noiembrie 2022, Promateris a obţinut o finanţare în valoare de aproximativ 500.000 de lei în cadrul programului Electric Up. Capitalul obţinut va fi utilizat pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice la fabrica din Buftea pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 100kWp în vederea consumului propriu.

De asemenea, compania a aplicat la programul de finanţare Energy Programme in Romania, dezvoltat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, 2014 -2021 pentru realizarea unui proiect de cooperare între Promateris şi compania norvegiană Norsk Energi. Scopul proiectului este cooperarea între cele două companii, care se va reflecta atât în performanţa financiară, cât şi în contribuţia la tranziţia la energia verde a Promateris pentru a înlocui energia tradiţională cu cea solară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO