Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul Raiko Transilvania a vândut peste 18% din companie în lunile februarie-octombrie 2022 fără să anunţe investitorii. Producătorul de sisteme pluviale a pierdut clienţi din Rusia şi Ucraina. Acţiunile scad cu 9,8%

Proprietarul Raiko Transilvania a vândut peste 18% din...

Autor: Tibi Oprea

29.12.2022, 15:19 1069

Raiko Transilvania (simbol bursier RKOT), producător de sisteme pluviale listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, a anunţat joi că administratorul unic Tomasz Kurcin şi cel care controlează compania prin intermediul altei companii, şi-a vândut participaţia 18,34% din acţiuni într-o serie de tranzacţii de cumpărare şi de vânzare derulate în perioada februarie-octombrie 2022 şi care se desfăşoară pe 46 de pagini.

„Prin vânzarea acţiunilor, Tomasz Kurcin a obţinut venituri de 693.876 lei, dintre care 691.673 lei au fost daţi sub formă de împrumut fără dobanda pe o durată de 4 ani companiei RAIKO TRANSILVANIA, pentru a ajuta cashflowul afectat de pierderea clienţilor din Rusia şi Ucraina, dar şi de problemele din lanţul de aprovizionare”, se arată în raportul publicat la BVB.

Acesta menţionează faptul că lipsa unui raport anterior, în timp util, a fost cauzată de neînţelegerea cu privire la obligaţiile de raportare şi că intenţionează să răscumpere acţiunile şi să revină la participaţia anterioară. Tomasz Kurcin mai deţine 350 de acţiuni RKOT, dar şi pachetul majoritar de 51,28% din Tax & Capital Advisors SRL, care la rândul ei are 35% din acţiunile RKOT.

Potrivit Ghidului extins pentru listarea pe piaţa AeRO al Bursei de Valori Bucureşti, nerespectarea obligaţiilor de raportare atrage includerea în Lista Specială de Monitorizare şi pierderea încrederii din partea investitorilor. De altfel, se presupune că înainte de listare a fost derulat un training pentru emitent în legătură cu obligaţiile ce-i revin ca societate listată.

În legătură cu pierderea anumitor clienţi şi problemele lanţului de aprovizionare, principalele evenimente importante apărute în activitatea emitentului care pot duce la modificări ale preţului instrumentelor financiare, numite informaţii privilegiate, se face către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Bursa de Valori Bucureşti nu mai târziu de 24 de ore de la producerea respectivelor evenimente sau de la data la care respectiva informaţie este adusă la cunostinţa emitentului.

Raiko Transilvania a încheiat primul semestru din 2022 cu un profit net de 285.791 de lei, în urcare cu 61,6% comparativ cu S1/2021, la venituri totale de 3,25 mil. lei, în scădere cu 20,3%, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul financiar semestrial publicat la BVB.

Acţiunile RKOT se tranzacţionează în scădere cu 55,8% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 2,1 mil. lei. Joi, în urma publicării raportului privind tranzacţiile administratorului unic, acţiunile au scăzut cu circa 9,8%, pe un rulaj de 45.500 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO