Burse - Fonduri mutuale

Prudenta la cumparare la Bursa

27.07.2004, 00:00 20

Chiar daca indicii BET si BET - C au scazut si vineri, de-abia in sedinta de ieri putem spune ca am asistat la o scadere a pietei . Din cele 53 companii tranzactionate, 25 companii au fost cotate la inchidere la preturi inferioare celor din sedinta precedenta.
Brokerii spun ca in conditiile in care atentia investitorilor a fost indreptata asupra  evolutiei actiunilor Petrom a fost normal ca investitorii sa manifeste o prudenta al cumparare.In acelasi timp, in conditiile in care actiunile Petrom, BRD si Banca Transilvania au scazut din nou, este normal ca indicii bursieri, in structura carora intra aceste companii, sa inregistreze o scadere. Ponderea celor trei companii in indicele BET este de aproximativ 74%.
Actiunile Romeptrol Rafinare (Petromidia) au continuat sa scada, la nivelul pretului de inchidere aceste titluri pierzand 2,3%. Brokerii considera ca scaderile inregistrate de actiunile Petromidia se datoreaza pierderii raportate de companie, in conditiile utilizarii standardelor interntionale de contabilitate,  dupa primele sase luni ale anului. In ceea ce priveste potentialul de crestere al actiunilor Rompetrol Rafinare comparativ cu cel al SNP Petrom, analistii mizeaza pe Petrom. "Rompetrol Rafinare nu are distributie in Uniunea Europeana, ei concureaza cu companiile de pe piata interna si rezultatele lor depind intr-o mare masura de evolutia pretului petrolului pe piata internationala. Rompetrol Rafinare nu are baza de extractie, compania prelucreaza petrolul din import si orice crestere a pretului petrolului le diminueaza marjele. Probabil dupa privatizarea Petrom si odata cu liberalizarea preturilor, ar putea sa inregistreze o evolutie pozitiva si profitul companiei. Dar mai intai Rompetrol Rafinare  trebuie sa obtina profit" a declarat Grigore Chis, director de tranzactionare la societatea de brokeraj SSIF Broker.  Actiunile Petromidia au deschis sedinta la 615 lei/actiune, pretul coborand pe fondul unei presiuni la vanzare in primele sapte minute de tranzactionare sub pragul de 600 lei/actiune. O data cu atingerea pretului minim de 595 lei/actiune, cumparatorii au devenit mai activi, pretul urcand pana la 610 lei/actiune. Ulterior, cotatia a scazut din nou, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 603 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 7,1 miliarde lei.  Evolutia actiunilor Petromidia va depinde si de faptul daca SIF Transilvania va mai vinde pachete de actiuni ale companiei petroliere.
Actiunile SIF au castigat in medie 0,1%, cea mai mare apreciere in randul acestor companii apartinand actiunilor SIF Transilvania, care au urcat cu 1,1%. Pretul la inchidere a fost de 9.000 lei/actiune, operatiunile cu aceste titluri insumand 2,2 miliarde lei.
Cea mai mare apreciere pe parcursul zilei a apartinut actiunilor Compa Sibiu, care au urcat cu 6,4%, ultimul pret al sedintei fiind de 7.500 lei/actiune. Pretul maxim a castigat chiar mai mult, cotatia de 7.950 lei/actiune reprezentand si cea mai ridicata cotatie din ultimul an de tranzactionare. Transferurile cu aceste titluri au totalizat 766 miliaone lei.



Piata RASDAQ
Cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile producatorului de caramizi Ceramica Iasi, cu operatiuni in valoare de 1 miliard lei. Pachetul total de actiuni transferat ieri reprezinta 0,7% din capitalul social al companiei.
Toate cele sase tranzactii derulate cu actiunile Ceramica s-au perfectat la pretul de 20.000 lei/actiune, cotatia medie neinregistrand modificari fata de sedinta precedenta. Compania este controlata de salariati, care detine peste 40% din actiuni.
Actiunile companiei Inscut Bucuresti, specializata in realizarea de lucrari de foraj pentru constructii, au facut obiectul a trei tranzactii, in cadrul carora s-a transferat 0,6% din numarul total de actiuni ale companiei. La nivelul pretului mediu, aceste titluri au inregistrat o apreciere importanta de peste 14%, doua din cele trei tranzactii perfectandu-se la pretul de 80.000 lei/actiune. Operatiunile au insumat 724 milioane lei. Cel mai important actionar al Inscut este societatea Arderom Limited, cu o participatie de 79,4%. De la inceputul anului, SIF Muntenia si-a redus participatia detinuta in cadrul Inscut, conform ultimei raportari, SIF Muntenia controland mai putin de 5% din actiunile companiei.
Tranzactii mai ridicate decat de obicei s-au realizat cu actiunile companiei Transport Auto Marfa Timisoara. Aceste titluri sunt caracterizate in general de o lichiditate extrem de redusa. Pachetul de actiuni transferat in cadrul celor doua operatiuni ale zilei reprezinta 7,9% din capitalul social al companiei. Tranzactiile s-au derulat la pretul de 22.000 lei/actiune, in crestere cu 10% fata de cotatia medie precedenta.  Actionarul majoritar al societatii este compania Karimba SRL, care detine 77,2% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este persoana fizica Panagiotis Lapiotis, cu o participatie de 10%.
Actiunile companiei Aparataj Eelctric  Titu continua sa se mentina pe un trend ascendent, in perspectiva fuziunii cu celelalte companii din industria electrotehnica controlate de fondul de investitii Broadhurst. Cotatia medie a mai castigat ieri 15,9%, pretul urcand pe parcursul sedintei pana la un nivel maxim de 26.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 408 milioane lei.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au pierdut in medie 2%, cele mai multe tranzactii derulandu-se la pretul de 24.500 lei/actiune. Transferurile au totalziat 408 milioane lei.
Ieri s-au raportat si tranzactiile derulate in cadrul ofertei publice de preluare a unui pachet de 2,9% din actiunile companiei Iprochim Bucuresti. Ofertantul, reprezentat de persoana fizica Dan Cojocaru, a achizitionat 1,2% din actiuni , valoarea tranzactiilor din cadrul ofertei fiind de 269 milioane lei. Pretul oferit a fost de 65.000 lei/actiune, in timp ce valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO